18 Yıldır Süren Usulsüzlük; Acarkent'e Böyle Göz Yumuldu



Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin İstanbul Beykoz'daki Acaristanbul Sitesi'nde yapılan usulsüzlükleri "İstanbul'un yüz karası" olarak değerlendirmesi Acarkent'e yönelik tartışmaları da gündeme getirdi. Acarkent'le ilgili olarak 18 yıl boyunca çeşitli iddialar gündeme geldi, ancak Bedrettin Dalan, Nurettin Sözen, Recep Tayyip Erdoğan, Ali Müfit Gürtuna ve son olarak Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde buradaki yapılaşma devam etti. Bu sürede 10'dan fazla da orman bakanı değişti.

Zengin eden değişiklik
Acarkent'in kurulduğu Saip Molla Özel Ormanı'nın kaderi, o dönemde siyasi yasaklı olan eski Orman Bakanı Hasan Ekinci'nin Modaköy Şirketi'ne ortak olmasıyla değişti. 2 bin 300 dönüm büyüklüğündeki Saip Molla Ormanı'nın mülkiyeti o tarihte Modaköy Şirketi'ne aitti. Ekinci, 1981-87 yılları arasında bu şirkette genel koordinatör olarak görev yaptı ve bu dönemde önemli gelişmeler yaşandı.
Dönemin iktidar partisi ANAP, 1986'da bir yasal düzenlemeye giderek özel ormanlık alanların imara açılmasını yasalaştırdı. Orman Bakanlığı 1987'de Saip Molla Ormanı'nda yüzde 6'lık yapılaşma için ön izin verdi. 1988 yılında Saip Molla Ormanı'nın hissedarları Faik Yeğenoğlu, Zeki Duşi, David Nahmiyas, Kadri Üstertuna ve Hasan Ekinci'den oluşmaktaydı. 5 hissedar, paylarının tamamını 6 Nisan 1988'de 1 milyar lira bedelle Yaşar Keskin'e sattı. Keskin de 1991'de satın aldığı hisselerin tamamını Acarlar Şirketler Topluluğu'na devretti. Devir işlemlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gereken izinler alınarak 1991'de inşaat çalışmalarına başlandı.

Ağaç katliamı
Tamamı ağaçlarla çevrili ormanda kısa sürede tüm ağaçlar kesildi. İstanbul Mimarlar Odası, 1993'te bir bilirkişi heyeti oluşturarak Saip Molla Ormanı'nda inceleme yaptı. İncelemede 229 hektarlık ormanın tamamen yok edildiği raporlarla ortaya konuldu.
Raporda, ormanlık alandaki ağaçların kesilmesinin yanı sıra iki kat yüksekliğe sahip olması gereken konutların dört kata kadar yükseldiğine de dikkat çekildi. Raporda ayrıca, "Sosyal, kültürel ve ticari tesisler yüzde altı inşaat emsali dışında tutularak yasaya aykırı olarak 188 bin 480 metrekare ilave inşaat hakkı verilmiştir. 'Ormanın tabii vasfının korunmasına dair' hüküm çiğnenmiş, bu olumsuzluğa derhal müdahale edilmesi gerekmektedir. Acarkent'te yapılaşmanın yüzde 32 oranına ulaştığı belirlenmiştir" ifadeleri yer aldı.
Hazırlanan rapor, Orman Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Beykoz Belediye Başkanlığı'na da sunuldu. Ancak başta Orman Bakanlığı olmak üzere raporu ciddiye alan olmadı. 2.291.220 m2'lik bir alanda kurulan Acarkent, suçlamalara, müfettiş incelemelerine rağmen durmaksızın süren çalışmalar sonrasında tamamlandı ve tüm konutlar satıldı.
Acarkent'te iskâna açılmış 1452 adet müstakil bahçeli villa, 80 adet daire, 1512 adet stüdyo daire ve iki adet sosyal ticari tesis bulunuyor. Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar da Acarkent'in bugüne kadar yöneltilen tüm suçlardan mahkeme kanalıyla aklanarak çıktığını savunuyor.

Bakan Ekinci'nin 13 villası vardı
Süleyman Demirel hükümetinde (1979-1980) ve Tansu Çiller döneminde (1993-1995) Orman Bakanlığı görevinde bulunan Hasan Ekinci, Saip Molla Ormanı'ndaki yüzde 11 oranındaki hissesinin, arsanın sahibi olan Modaköy Şirketi tarafından 6 aylık maaşına karşılık kendisine verildiğini açıklamıştı. İsmet Acar da önceki gün Ekinci'nin 13 villası olduğunu doğrulayarak, "Çoğunu sattı. Şu an var mı bilmiyorum" demişti.