19 Milyon Hanenin 150 Bini EKB Aldı



2007 yılında yayınlanan 'Enerji Verimliliği Kanunu' ve 2008 yılında yayınlanan 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' ile birlikte yeni yapılan binalar, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya başladı. Düzenlemede, mevcut binalar için ise 2017 yılına kadar EKB alma zorunluluğu getirilmişti. Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri (ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi) ile ilgili bilgileri içeren EKB, yeni binaların belediyelerden yapı kullanma izni alması aşamasında zorunlu tutuluyor.

GülayGülay DindorukTürkiye'de enerjinin yaklaşık yüzde 37,2’sinin binalarda, binalarda harcanan toplam enerjinin yüzde 70’inin de bina ısıtmasında kullanıldığına dikkat çeken Filli Boya Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, "Bu durum, ülkemizdeki toplam enerjinin yüzde 26’sını binaları ısıtmak için harcadığımızı gösteriyor. Toplam enerjimizin yaklaşık yüzde 75’ini ve doğalgazımızın neredeyse yüzde 100’ünü ithal yollarla tedarik ettiğimizi göz önünde bulundurursak; binalarda uygulanacak olan verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz” dedi.

Binalarda tüketilen enerjiyi azaltmak için, alınacak tedbirlerin EKB ile belgelendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Dindoruk, “Isı yalıtımı sonrası alınmış EKB ile konutların sahibi veya kiracısı, hem ısı yalıtımının sağladığı yüzde 50 tasarruftan istifade ediyor; hem de binanın alım-satımdaki değerinin artmasını sağlıyor” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Önce ısı yalıtımı, sonra EKB

Mevcut binalara önce ısı yalıtımı yapılması, ardından da EKB alınması; hem binaya değer katıyor, hem de kış aylarında doğalgaz yaz aylarında ise klima kullanımı ile oluşacak elektrik maliyetini düşürüyor.