1951 Mezunları Kibele'de



İş Sanat Kibele Galerisi, 17 Mart - 29 Nisan 2006 tarihleri arasında günümüz resminin 5 usta temsilcisini ilk kez bir dönem sergisinde izleyicilerle buluşturuyor. Çağdaş Türk resminin en büyük ustalarından Şadan Bezeyiş, Adnan Çoker, Turan Erol, Abdurrahman Öztoprak ve Orhan Peker’in seçkin yapıtlarının yer aldığı “195I Mezunları / Çağdaşlar Sergisi”nde 90 özgün yapıt sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1951’de mezun olan Türk resminin beş büyük ustası, İş Sanat Kibele Galerisi’ndeki “195I Mezunları / Çağdaşlar Sergisi” ile ilk kez bir araya geliyor. Şadan Bezeyiş, Adnan Çoker, Turan Erol, Abdurrahman Öztoprak ve Orhan Peker’in ilk ve son dönemlerinden seçkin resim örneklerinin 17 Mart 2006 - 29 Nisan 2006 tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunulacağı sergide, 90 eser yer alıyor.

1950 sonrası estetik dinamiklerin temellendirilmesini sağlayan sergi, sanat tarihimiz açısından büyük önem taşıyor. Serginin projesini oluşturan ve küratörlüğünü üstlenen Gülseli İnal, Esra Bener’le birlikte iki yıl süren titiz bir çalışma sonucu beş usta sanatçının çok özgün eserlerini bir araya getirmeyi başardı. 1950’den 2006’ya dek resim yaratısını hiç aksatmayan beş ustanın yapıtlarının bir arada sergilenmesi ülkemizde ilk kez gerçekleşiyor ve sergi sanatseverlere tarihsel bir arka planı izleme olanağı sağlıyor.

Usta ressamlar bir arada
1926’da Adapazarı’nda doğan Şadan Bezeyiş, 1951’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim bölümünden birincilikle mezun oldu. Uzmanlık eğitim için İtalya’ya gönderilen Bezeyiş, Roma Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Mimari Bölümü ile gravür baskı oyma sanatları dallarını yarışma birinciliği ile bitirerek LODE (Üstat) unvanı aldı. 1955 yılında yurda dönüşünden bu yana sanatsal çalışmalarının yanı sıra eğitimcilik de yapan Bezeyiş, halen İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Sanat yaşamı boyunca ulusal ve uluslararası karma sergilerde yer alan ressam, 67 kişisel sergi gerçekleştirdi. 1951’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Talebe Cemiyeti Albert Dürer Ödülü, 1957’de T.B.M.M. “Vilayetler Kompozisyonu Yarışması” Ödülü, 1958 Lugano Uluslararası Sergisi’nde Onur Ödülü, 1968’de İstanbul Kültür Merkezi Opera Binası Sanat Yarışması Ödülü ve 1973’te 34. Devlet Resim-Heykel Sergisi Ödülü, Bezeyiş’in aldığı onlarca ödülden bazılarıdır.

1927’de İstanbul’da doğan Adnan Çoker, 1951’de Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü’nden mezuniyetinin ardından Fransa, Belçika, Hollanda, İspanya, İtalya, İsviçre ve Avusturya’da mesleki çalışmalar gerçekleştirdi. 27 kişisel sergi gerçekleştiren ressam, ulusal ve uluslararası onlarca karma sergiye katıldı. Bir dönem İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü ve Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Başkanlığı da yapan Çoker, “Mavi Grup”un kurucularından. Adnan Çoker’in aldığı ödüller arasında; İstanbul Sanat Festivali Resim ve Heykel Sergisi Resim I. Ödülü, 23. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ödülü, 1976 Uluslararası 11. İskenderiye Bienali Resim 2. Ödülü, Türkiye İş Bankası 1981 Büyük Ödülleri Resim Büyük Ödülü bulunuyor.

1927 yılında Milas’da doğan Turan Erol, 1951’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdi. Orta dereceli okullarda öğretmenlik ve yöneticiliğin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün çeşitli birimlerinde görevlerde bulunan ressam, 1961-64 yılları arasında Fransız hükümetinin bursuyla Paris’te çalışmalar yaptı. Çeşitli yüksek öğrenim kurumlarında öğretim üyeliği, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde profesörlük, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı’nın ardından 1990 yılında emekliye ayrılan Erol’a, 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi. 35 kişisel sergi gerçekleştiren Turan Erol, 1968’de Devlet Resim ve Heykel Sergisi Resim Birincilik Ödülü, 1971’de TRT Resim Yarışması Başarı Ödülü, 1973’te Kültür Bakanlığı Atatürk ve Cumhuriyeti Ödülü olmak üzere pek çok ödüle layık görülmüştür.

1927’de İstanbul’da doğan Abdurrahman Öztoprak, 1951’de Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü’nden mezun oldu. Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde burslu olarak eğitim gören Öztoprak çalışmalarını, 1960 yılında yerleştiği Almanya’da sürdürdü. Sanat yaşamı boyunca pek çok ulusal ve uluslararası karma sergide yer alan Öztoprak, 18 kişisel sergi gerçekleştirdi. 1954’te Yapı ve Kredi Bankası’nın düzenlediği “Türkiye’nin İktisadi Hayatından Çeşitli İstihsal Faaliyetlerini Gösteren Tablolar” konulu yarışmada, 1956 “Devlet Resim ve Heykel Yarışması”nda ve 1985 İzmir Ticaret Odası’nın 100. yılı ödüllü resim yarışmasında mansiyonla ödüllendirildi.

1927’de Trabzon’da doğan Orhan Peker, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. 1947’de “10”lar Grubu’nu kuran Peker, 1966’da yılın ressamı seçildi. Sanat yaşamı boyunca 11 kişisel sergi gerçekleştiren ressam 1959’da Turizm Yılı afişi ile Tokyo’da Onur Ödülü, 1965’te Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde birincilik ödülü ve 1970’te Bayındırlık Bakanlığı’nın açtığı yarışmada Ragıp Buluç ile ortak hazırladığı projeyle birincilik ödülü kazandı.