"Sesmekân: Çağdaş Müzikte Mekânsal Çalışmalar" Sergisi Uzatıldı
Garanti Galeri'de açılan "Sesmekân: Çağdaş Müzikte Mekânsal Çalışmalar" başlıklı sergi, gördüğü büyük ilgi üzerine 11 Kasım 2005'e kadar uzatıldı. Sergi, Ramazan Bayramı'nın ilk günü (3 Kasım Perşembe) dışındaki günlerde ziyarete açık olacak.
Küratörlüğünü Aykut Köksal'ın gerçekleştirdiği sergide, 1950 sonrası mekânsal müzik üretiminden seçilen örnekler, çizim, metin, icraların ses/video kayıtları ve müzikler üzerine yapılmış video çalışmaları aracılığıyla sunuluyor. Tasarımını Bülent Erkmen'in, koordinatörlüğünü Pelin Derviş'in gerçekleştirdiği sergide Varèse, Xenakis, Stockhausen, Boulez, Cage, Nono, Schaeffer, Henry, Brümmer ve Arel'in yapıtları bulunuyor.
Müziğin mekânsallık özelliğini kullanan yapıtlar bu serginin ana malzemesini oluşturuyor. Müzik tarihinde, mekânsallıktan gelen olanakların hem Batı müziğinin gelişiminde önemli bir rol oynadığı, hem de 17. yüzyıldan beri pek çok bestecinin mekânsal olanakları kullanarak müzik yazdığı görülüyor. 1950 sonrasında ise, çağdaş müzik üretiminde mekânsallık ana paradigma konumuna geliyor. Avrupa'nın 1950 modernistlerinin büyük bir bölümü mekânsal müzik yazmaya yöneliyorlar ve ses kaynaklarının mekân içinde örgütlenmesi üretimlerinin yapı kurucu özelliğine dönüşüyor. 1950 sonrasında elektronik müziğin gelişimi de ses kaynaklarının mekân içinde düzenlenmesine yeni olanaklar taşıyor.
Bu sürecin bir adım ötesi, dinleyicinin de örgütlenmenin bir parçasına dönüşmesi oluyor. Yüzyıllar boyu bir sahnenin içine kapanan, 20. yüzyılda ise plaklarda tutsak kalan müzik, dinleyiciyle doğrudan ilişkisini yeniden kazanıyor. Başka bir deyişle, müziğin olmazsa olmaz iki öğesi, müzisyen ve dinleyici yeniden aynı yerde -müziğin üretildiği yerde- biraraya geliyor. Üstelik dinleyici, edilgin bir konumda "izleyen" kişi olmaktan kurtuluyor, bütünü anlamlandıran etkin bir aktöre dönüşüyor.
Aykut Köksal
1952 yılında doğdu. DGSA Yüksek Mimarlık bölümünden mezun oldu. Öğretim görevlisi olarak çalıştığı MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde lisans ve yüksek lisans, Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü'nde ise doktora dersleri veren Aykut Köksal'ın 1973'ten 1993'e dek yayımladığı yazılardan oluşan "Zorunlu Çoğulluk/Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği" başlıklı kitabı 1994'te yayımlandı. MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yayımladığı Dipnot dergisinin yayın yönetmeni olan Aykut Köksal bugüne dek çok sayıda konferans verdi ve sempozyumlara bildiri sundu. Kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo'da pek çok program gerçekleştirdi. Sergi küratörlüklerinin yanı sıra, 2004 yılında 1. İstanbul Mimarlık Festivali'nin küratörlüğünü yaptı.
Garanti Galeri (GG)
İstiklal Caddesi 187 Beyoğlu
(0212) 293 63 71
Pazar ve pazartesi hariç her gün 11:00-20:00