2/B Engeli Aşıldı, Samsun Teknopark'ı Resmen Kuruldu



Samsun kamuoyunun uzun yıllardır beklediği Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark), 2/B engelinin aşılmasının ardından resmen kuruldu. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'nda bir araya gelen Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Samsun Teknopark için ilk imzayı attı. Gecikmiş yatırım olduğunu ifade eden bürokratlar, Samsun Teknopark'ı çevre illeri ve Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeleri kapsayacak şekilde genişleteceklerini kaydetti.

Teknopark kurulması amacıyla 2 yıl önce dönemin Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve yönetimi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nin üst kısmında 86 bin metrekarelik arazi tahsis etmişti. Ancak arazinin orman vasfı kapsamında olması yüzünden Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınamamış, yapılan tüm çalışmalar boşa gitmişti. Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın önderliğindeki yeni yönetim, projeyi yeniden ele aldı. Üniversite, 2/B kapsamında olmayan 80 bin metrekarelik yeni bir yer tahsis ederek gerekli altyapı çalışmalarını tamamladı. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan da izin alınmasının ardından atılan imza ile Samsun Teknopark'ın kurucu heyeti oluşturuldu.

İmza töreninde konuşan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun Teknopark'ın şehir için dönüm noktası olduğunu söyledi. Samsun için çok önemli bir adım atıldığını ifade eden Vali Güzeloğlu, "Teknopark bugün çağdaş, gelişmiş ve gelişimini bilim rehberliğinde tanımlamış bir kentin olmazsa olmazıdır. Bu gelişme Samsun için bir dönüm noktasıdır. Gerçekleştirilen bu adımla bilim adına var olan bir eksikliği gideriyoruz. Bugün kentler kendi ürettiği değerlerle gelişmektedir. Gönül isterdi ki çok daha önce gerçekleşmiş olsun. Ama hiçbir başlangıç başlamamaktan daha geç değildir. Bu proje de herkesin ortak projesi olmalıdır. Ben inanıyorum ki kurulacak teknopark çok kısa sürede iddialı bir duruma gelecek ve Samsun bölgesi hatta Karadeniz çanağındaki ülkelerle teknik işbirliği yapacak hale gelecek." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, Ar-Ge ve teknopark çalışmalarında diğer illerdeki bürokratların Ankara'da ciddi çalışmalar yaptığına dikkat çekti. Tüm kent dinamiklerinin bu projeye katılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, gecikmiş olmasına rağmen başlanmasının önemine değindi. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da teknoparkı tüm Samsunlular'ın sahiplenmesini istediklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Akan, "Teknopark kurulması adına yöneticilerin elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Yakınmakta olan ilgililerin ise yakınmaktan çok ellerini taşın altına koymaları gerektiğine inanıyorum. Biz teknoloji merkezinde teknolojilerin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapacağız. Biz üniversite olarak üzerimize düşenin tamamına yakınını yapmak için çalışacağız." dedi.