Yabancılara Mülk Satışı Yasasında 'Sınır' Anlaşmazlığı

Yabancılara mülk satışını düzenleyecek olan yasa taslağı, iki bakanın "sınırlama" itirazları ile karşılaştı. Genelkurmay ve MİT'in de bulunduğu bir komisyon tarafından hazırlanan taslak, Maliye Bakanı Unakıtan ve Devlet Bakanı Babacan tarafından fazla "sınırlayıcı" bulundu.

Yabancılara mülk satışını yeniden başlatacak olan yasal düzenleme, yabancı fonlar ve yabancı şirketler konusunda verilecek nihai kararı bekliyor. Adalet, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından hazırlanan Kanun Taslağı, 2 ayı aşkın süredir Başbakanlık'da değerlendiriliyor. Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara mülk satışını kolaylaştıran önceki yasayı iptal gerekçeleri de dikkate alınarak hazırlanan taslak, onay aşamasında önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, daha sonra da Devlet Bakanı Ali Babacan'ın itirazı ile karşılaştı.

Maliye Bakanı Unakıtan, taslağın mevcut haliyle yabancı fonların Türkiye'de mülk alımına izin vermediğini belirterek, bu fonları da kapsayacak bir düzenlemeye gidilmesini istedi. Devlet Bakanı Babacan ise, taslaktaki ticari şirketlere ilişkin sınırlamalara karşı çıktı ve bu sınırlamaların yabancı sermaye girişini olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Babacan, sınırlayıcı hükümlerin, ekonominin dışa açılmasında geri adım anlamı taşıyacağını da söyledi.

Yeni düzenleme, geçtiğimiz Perşembe günü Başbakanlık'ta yapılan toplantıda tekrar masaya yatırıldı. Maliye ve Hazine bürokratları, bakanlarının taleplerinde ısrar ederken, Komisyonun diğer üyeleri, taslağın bu haliyle yasalaşması gerektiğini vurguladılar. Bunun üzerine, Babacan ve Unakıtan'la yeni bir değerlendirme yapılması, taslağın bu değerlendirmenin ardından bir an önce yasalaşmasının sağlanması yönünde karar alındı.

Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girdiği 25 Temmuz'dan bu yana yabancılar, Türkiye'de mülk satın alamıyor. Başta sahil kesimi olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinde mülk edinmek amacıyla tapu müdürlüklerine gelen yabancılar da, yeni düzenleme çıkmadığı için geri çevriliyor.

Yeni düzenleme ne getiriyor
Komisyonun hazırladığı taslak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri çerçevesinde, yabancılara mülk satışının sınırlarını net olarak çiziyor.

Taslağa göre, yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazları satın alabilecek.
Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmaz ve sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü, 10 bin metrekareyi geçemeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu, bu miktarı 3 katına kadar artırabilecek.

Yabancı ülkelerde kurulan ticaret şirketleri ise, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uymak koşulunun yanı sıra, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının da uygun görüşüyle Türkiye'de mülk sahibi olabilecek.

Bakanlar Kurulu, yabancı gerçek kişilerin il bazında satın alabileceği taşınmaz miktarı için il yüzölçümünün binde 5'ini geçmemek üzere bir oran sınırlaması da getirebilecek.