2 Temmuz Mehmet Atay Fotoğraf Ödülleri 2010



Divriği Kültür Derneği (DKD) tarafından düzenlenen "2 Temmuz Mehmet Atay Fotoğraf Ödülleri", 1993 yılında Sivas Katliamında 32 arkadaşıyla yakılarak öldürülen DKD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Atay anısına veriliyor. Bu seneki teması "Kentsel Dönüşüm" olarak belirlenen programda, yerel yönetimlerin rant sağlamak amacıyla değerli araziler üzerine lüks yapılar inşa ederek dar gelirli halkı yaşam alanlarından koparmasını belgeleyen fotoğraflar ödüllendirilecek.

Mehmet Özer (Fotoğrafçı-Şair), Zeynel Özer (U.Ü. Eğitim Fak.), Deniz Kocak (Fotoğrafçı), Senem Şener (DKD Yönetim Kurulu Üyesi) ve Özcan Yaman'dan (Fotoğrafçı - Yeditepe Üni. Öğr. Görevlisi) oluşan seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda ödüle değer bulunan isimler, 11 Aralık 2010 günü Muammer Karaca Tiyatrosu'nda gerçekleşecek olan törende ödüllerine kavuşacaklar.

Neden "Kentsel Dönüşüm"

“Yerel yönetimlerin rant sağlamak amacıyla değerli araziler üzerine lüks yapılar inşa ederek dar gelirli halkı yaşam alanlarından koparması. Kağıt üzerinde çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla yapıldığı belirtilen bu düzenlemelerin asıl amacı hükümet yanlısı büyük inşaat firmalarının kasalarına para akışını sağlamaktadır. 12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte yoksullaştırmaya mahkum edilen halk hiçbir yatırım yapılmayan köylerinden büyük kentlere göçe zorlanmıştır. Bu göçün çarpık kentleşmeye neden olduğunu savunan hükümet önce anayurtlarından kopardığı halkımızı şimdi de ortaya koyduğu sahte projelerle yüksek gelirli kesimin hizmetine sunmaktadır.

80 darbesiyle birlikte yozlaştırılmaya ve asimile edilmeye çalışılan toplumun yaşam koşulları konusunda ayrıştırılması, sadece ekonomik olarak değil siyasi olarak da yürütülen bir çalışmadır. Herkesin gördüğü gerçeklerin silinmeyecek fotoğraf kareleriyle karanlıklara ışık tutması dileğiyle…"

Katılım Koşulları

1. Yarışma sadece dijital fotoğraf baskısı dalında olup, kısa kenarı 30 cm, uzun kenarı 40 cm olacak şekilde bastırılacaktır (Orijinal fotoğraf üzerinde dijital manipülasyonlar yapılmadan bastırılmalıdır).
2. Gönderilecek eserlerin daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şarttır.
3. Yarışmaya, ön eleme ve değerlendirme seçici kurul üyeleri ve yakınları katılamaz.
4. Yarışmaya gönderilecek eserler sahiplerine iade edilmeyecek, derneğin yayın organlarında yayımlanacaktır.
5. Yarışmaya katılacak adaylar fotoğrafların yeraldığı baskılı eserleri, kısa özgeçmişlerini, açık adreslerini, mail adreslerini, telefon numaralarını iki adet vesikalık fotoğrafla birlikte 300 dpi 30*40 cm'lik eserlerinin yeraldığı cd ile kapalı zarf içerisinde en geç 26 Kasım 2010 saat 18.00'e kadar Divriği Kültür Derneği'ne teslim etmelidirler.
6. Yarışma sonucu 1 Aralık 2010 tarihinde açıklanacaktır. Dereceye giren yarışmacılara ödülleri düzenlenecek olan özel bir törenle verilecektir.
7. Yarışmaya katılan adaylar en fazla 5 (beş) eserle katılabilirler.
8. Yarışmaya katılanlar bu maddeleri kabul etmiş sayılırlar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.