'2. Ulusal Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği' Kongresi Bursa'da Başladı



Uludağ Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu tarafından düzenlenen ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından desteklenen '2. Ulusal Yenilenebilir Enerji Ve Enerji Verimliliği Kongresi' Bursa'da başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, Türkiye'nin, enerji tüketiminin yüzde 32’sinin doğalgazdan, yüzde 31’inin petrolden, yüzde 28’inin kömürden ve yüzde 9’unun da, hidrolik ağırlıklı olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını kaydederek, ''Türkiye için yenilenebilir enerjiye geçmek hayati önemdedir. Çünkü enerji konusunda net ithalatçı konumundayız. Tükettiğimiz enerjinin dörtte üçünü ithal ediyoruz. Enerji için dışarıya ödediğimiz para yıllık 40 milyar dolara yaklaşıyor. Üstelik Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için duyulan yatırım tutarı 120 milyar dolar civarında'' diye konuştu.

Parseker, akıllı bir planlama ile Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini yükseltmesi gerektiğini savunarak, şöyle konuştu:

''Bu nedenle Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin toplam enerji tüketiminin üçte birinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması anlamlı bir hedeftir. Başta sanayi olmak üzere yapılacak tüm yeni yatırımlarda temiz enerji kullanımına dönük cazip teşvikler verilmelidir.''

İki gün sürecek olan ve sektörün önde gelen isimlerinin konuşmacı olduğu kongrenin açılış konuşmalarını yapan Vali Yardımcısı Sebahattin Yücel, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Örünç, Rektör Vekili Prof. Dr. Abdülvahap Yiğit ve Uludağ Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı M. Hakan Kılıç, yenilenebilir enerjinin Türkiye için önemini vurgulayan konuşmalarında, sektörde yatırımcıların önünün açılması ve yasal prosedürlerin hafifletilmesi yönünde mesajlar verdi.

Kongreye katılan AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Kongre’ye verdiği destekten dolayı BTSO'nun plaketini Parseker'e takdim etti.