2 Yıldır Yıkılmayı Bekliyorlar



Beyoğlu Belediyesi, işadamı Turgay Ciner’in Talimhane’deki binasının 4 kaçak katını 2 yıl önce tespit ederek, yasal süreci başlattı. Ancak en çok bir ay süre biçilen ve kaçak katların yıkılmasını gerektiren yasal süreç, ihmal nedeniyle bugüne kadar sonuçlandırılamadı.

Ciner’in sahibi olduğu Park Enerji Şirketi, imar planında 8 katlı turizm tesisi olarak gözüken Talimhane’deki inşaatını, 42 kata çıkarmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden onay istedi. Ancak Ciner 7 Nisan 2004’te yaptığı başvurusuna bugüne kadar yanıt alamadı. VATAN 14 Mart 2007 tarihinde manşetinden “Ciner’in ricası” başlığıyla bu talebi duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu, Ciner’in 42 kat talebini kabul etmedi. 12 kat isteği ise onaylanmadı ve halen Büyükşehir Meclisi’nde görüşülmeyi bekliyor. Buna rağmen Ciner’in sanki tüm yasal izinler alınmış gibi 12 kata çıkardığı binada çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Binasının dış cephesini giydiren Ciner, binanın camlarını bile taktırmaya başladı.

Para cezası da aldı
Kaçak katlı binanın denetiminden sorumlu Beyoğlu Belediyesi’ne ise Bilgi Edinme Yasası kapsamında 20 Mart 2007 tarihinde “Kaçak katlarla ilgili ne gibi bir işlem yapıldı?” diye sorulduğunda ortaya ilginç bir gelişme çıktı. Beyoğlu Belediyesi 4 ay sonra verdiği yanıtta 2 yıl önce yıkım sürecini başlattığını belirtti.

İşte o yazı: “Beyoğlu Kocatepe Mahallesi, Yedikuyular Caddesi, 2519 Ada, 34 parsel sayılı yerde bulunan inşaat için 3194 sayılı yasanın 32. maddesine göre işlem yapılarak, 28.06.2007 tarih ve 947 sayılı encümen kararı alınmış olup, söz konusu kararda Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yapılan plan tadilatı müracaatı nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na görüş sorulması uygun bulunmuş, ayrıca inşaatın mal sahibi Park Enerji Ekipmanları Mad. ve San. Tic. Ltd. Şti ve sorumlu Yapı Denetim Şirketi’ne para cezası verilmesi kararı alınmıştır.”

32. madde ne diyor?
Belediye yazısında 14 Aralık 2004 tarihinde 3914 Sayılı Yasa’nın 32. maddesine göre işlem başlattığını açıklıyor. Peki bu madde ne diyor?

“...ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.”

1 aylık süreye rağmen 2 yıldır tek işlem yok
32. madde açık bir şekilde “en çok bir ay içinde” inşaatın ruhsata uygun hale getirilmesini düzenliyor. Oysa Ciner’in binası tam 2 yıldır kaçak halde inşaatını sürdürüyor. Beyoğlu Belediyesi ise bu noktada sorumluluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne atıyor. Ciner’in binasını 42 kata çıkarmak için sunduğu plan tadilatını gerekçe gösteriyor. Oysa Ciner’in yaptığı plan tadilatı başvurusu 7 Nisan 2004 tarihine ait. Beyoğlu Belediyesi ise yıkım ve para cezasını öngören yasal süreci 14 Aralık 2004 tarihinde başlattığını açıklıyor. Yani Ciner, plan tadilatı başvurusu yaptıktan 8 ay sonra, belediye yıkım sürecini başlatmış oluyor.