200 Milyon Dolar Yatıracak, Çimentoda Atık Isıyı Kazanacak



Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, yarının rekabet ortamında ve karbon ekonomisinde bir adım önde olmak için, grup olarak bugüne kadar kapasiteye yaptıkları büyük yatırımları artık ‘Uyuma Yönelik’ yatırımlara çevirdiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Önümüzdeki 5 yılda bu çerçevede 200 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Akçansa’nın 2006 yılından beri sürdürdüğü yoğun çalışmalar neticesinde geliştirilen ‘Atık Isı Geri Kazanım Projesi’, Grup olarak konuya bakışımızın güzel bir örneğini ve geleceğe yaptığımız yatırımların en önemli adımlarından birini oluşturuyor.”

2.7 milyon ağaç

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, atık ısıdan enerji üretilecek olan 15.2 megavat kapasiteli tesisten yıllık 105 milyon kilovat saat enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi. Çanakkale fabrikalarında ihtiyaç duydukları enerjiyi atık ısıdan sağlayacaklarını ifade eden Gürdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu aynı zamanda Çanakkale ili merkez nüfusunun bir yılda kullandığı enerji miktarı kadar tasarruf anlamını da taşıyor. Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi faaliyete geçtiğinde enerji tasarrufunun yanı sıra yıllık 60 bin tona yakın karbondioksit emisyonu da önlenmiş olacak. Bu, 2.7 milyon ağacın saldığı oksijen miktarına eşdeğer.”

Türkiye yıldız olacak

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, orta vadede dünya ekonomisinin büyüyeceğini düşündüklerini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye büyümesinde önemli gelişmeler kaydediyor. Sabancı Grubu olarak bizim de önemli sorumluluğumuz var. Kararlılıkla yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Bu gelişmelerle Türkiye, 5 yıldız ülkeden biri haline geldi. Bu gelişmeleri de mali disiplini bozmamaya borçluyuz. Buna devam etmeliyiz. Sabancı Grubu olarak Türkiye’ye güveniyoruz. Yatırımlarımız sürecek .”

Türkiye’ye güveniyoruz yatırımı sürdüreceğiz

Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele de, Türkiye’nin potansiyeline vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Bugün bulunduğumuz nokta Türkiye’nin doğru yatırımlar yapıldığında geleceğe yönelik güçlü fırsatlar barındıran bir ülke olduğunu gösteriyor. Çimento sektöründe bir dünya lideri olma yolunda hızla ilerliyor. Bu potansiyelin farkındayız. Türkiye’de yatırımlarımızı devam ettirmekte kararlıyız.”