200 Milyon Euro Kaçıyor

Manisa'ya 200 milyon euroluk iki dev alışveriş merkezi projesiyle gelen, Avrupa'nın en büyük gayrimenkul şirketlerinden Redevco, karşılaştığı sorunlar nedeniyle yatırımlarını gözden geçirme kararı aldı. Bürokrasiden yılan şirket, Spil Alışveriş Merkezi'nde işi yavaşlattı, Magnesia'da ise projenin iptali gündeme geldi. Aldığı 90 dönümlük sorunlu Sümerbank arazisine Magnesia Alışveriş Merkezi'ni, belediyeden satın aldığı Laleli semtindeki 12 bin metrekarelik araziye de Spil Alışveriş Merkezi'ni kurmaya hazırlanan Redevco, kentte sorunlar yaşadı.

Engele takıldı

Türkiye'ye, 2006'da 1 milyar euroluk yatırım amacıyla gelen, İstanbul, Ankara, Erzurum ve Edirne'de birer, Manisa'da iki alışveriş merkezi projesi olan Redevco, diğer dört şehirde yatırımlarını tamamlama aşamasına geldi. En büyük kaynağı ayırdığı Manisa'da ise engellere takıldı. İnşaatı bile kentte canlılık yaratacak, en az bin kişiye istihdam sağlayacak projelerle ilgili alınacak kararlar merak konusu oldu.

Gerekli igiyi görmedik

Redevco Türkiye İnşaat ve Arazi Geliştirme Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Polat, yönetim kurulunun Manisa'dan soğuduğunu ve engeller nedeniyle iki projeyi de tekrar gözden geçirmek istediğini belirtti. Polat, "Manisa'da akıl almaz engellerle karşılaştık ve bunlaR bizi bir kez daha düşündürdü. Manisalılar yatırım istemiyorsa yapmayız. Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gördüğümüz ilgi ve kolaylığı, yabancı yatırımcı olarak ne yazık ki Manisa'da göremedik. Bundan sonrası için yönetim kurulundan çıkacak kararı bekleyeceğiz" dedi.

Durumu biliyorlardı

Ortak Girişim Grubu, Özelleştirme İdaresi'nden 7 milyon YTL'ye aldığı Sümerbank arazisini, Redevco'ya 25 milyon euroya sattı. Sümerbank'ın eski ortaklarının satışa itiraz edip dava açması, Özelleştirme İdaresi'nin de yer için yeniden değer tespiti isteyerek mahkemeye gitmesi ve araziye tedbir konulması yüzünden Manisa Belediyesi'nin Magnesia projesi için ruhsat vermek istemedi.

AKP'li Belediye Başkanı Bülent Kar "Arazinin durumunu bilerek aldılar. Arsa alındıktan sonra Magnesia iş merkezinin kurulacağı arazi için Valilik ve özelleştirme İdaresi ve eski ortakların açtığı davalar var. İnşaat ruhsatı için başvurdukları doğru. Ancak davalar nedeniyle belediye olarak durumu bakanlığa sorduk. Ruhsat için bir sakıncanın olup olmadığını bakanlıktan alacağımız yanıta göre vereceğiz. Elbette burasının bir an önce hayata geçmesi bizi de mutlu edecek. Manisa'yı cazibe merkezi haline getirecek bir yer olması hepimizin arzusu. Ancak yasalar ne emrediyorsa, onu yapmak zorundayız Burada zaman kaybedildiği doğru" dedi.