200 Milyon Yıllık Tabiat Yok Sayıldı



Kocaeli’nde 200 milyon yılda oluşan Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndan geçecek ve 17 bin ağacı yok edecek olan yol projesine bakanlık ÇED onayı verdi. Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli eski Şube Başkanı Sait Ağdacı, “Ballıkayalar SİT alanıdır. Koruma altındadır” dedi. Gebze’de planlanan Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi için ise en az 20 bin ağacın kesileceği söyleniyor.

Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndaki çevre katliamına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi. ÇED olumlu kararının verildiği proje tepki çekiyor. 64 kilometrelik İstanbul-Kocaeli yolunun 1.7 Kilometresi söz konusu tabiat parkından geçecek. Proje için bu doğa harikasın alandan 17 bin ağacın kesilmesi söz konusu.

ÇMO itiraz etmiş ve durdurulmuştu
ÇED olumlu raporu kararına tepki gösteren Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) eski Başkanı ve yüksek çevre mühendisi Sait Ağdacı “Ballıkayalar bu kentin bulunmaz nimetlerinden bir tanesidir” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Birgün'de yer alan habere göre bölgenin sit alanı olduğu için de koruma altında olduğunu söyleyen Ağdacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “200 milyon yılda oluşan bir kanyona sahip ve onun devamında da göletlere sahip bir yer. Dağcılığa, doğa yürüyüşüne, kampçılığa ve birçok aktiviteye uygun bir yer Ballıkayalar Tabiat Parkı. Bu yol 64 kilometre olacak ve bu yolun 1,7 kilometresi Ballıkayalar Tabiat Parkı’nın içinden geçecek. Bu içinden geçtiği alanda 17 bin ağaç kesilecek ve yol geçerken orada yapılacak olan çalışmalardan dolayı park zaten elden gidecek. Toz çıkacak, toprak çıkacak oradaki hem köyler zarar görecek hem de oradaki tarihi güzellikler zarar görecek. O zaman itiraz etik Çevre Mühendisleri Odası olarak. Durduruldu karar; ancak geçen hafta gördük ki maalesef ÇED olumlu raporu verilmiş. Yani Karayolları’nın buradaki ısrarını anlamak mümkün değil. Başka bir alternatif yok mu? Halbuki parkın altından geçen hali hazırda kullanılan 75 kilometrelik bir yok var. Yalnızca 11 kilometre için mi bu parkı, bu doğa harikasını yok ediyorsunuz.”

Ağdacı, Kocaeli’ndeki tek çevre sorununun bu olmadığını da sözlerine ekledi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce İzmit Ayvazca mevkiinde yapılması planlanan ‘Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi’nin inşa edilmesi halinde bölgedeki ekosistemin yok olacağını ve en az 20 bin ağacın kesileceğini söyledi.

Belediyenin tepkiler üzerine tesis için yeni bir yer arayacağını söylemiş olmasına rağmen söz konusu alanda çalışmaların başladığını ifade eden Ağdacı, “Bölgede sekoyalar var, kızılçamlar var, karaçamlar var yani bin bir çeşit ağaç var, bitki örtüsü var. Buradaki bütün ekosistemi yok edersiniz. Ağaçlarla birlikte burada yaşayan canlıları ve yeraltı kaynaklarını yok edersiniz” dedi.

Kentte en önemli ihtiyaç olan çöp depolama alanının bulunmadığını belirten Ağdacı, şöyle konuştu: “Bu alanda 20 hektarlık alanı ayırdınız bu tesis için. Bu alanda en az 20 bin ağacı keseceksiniz. Bu bölgede sekoyalar var, kızılçamlar var, karaçamlar var yani bin bir çeşit ağaç var, bitki örtüsü var. Sizin buradan 20 bin ağacı kestikten sonra ‘Yenisini dikeceğiz’ demeniz laf-ı güzaftır. Buradaki bütün ekosistemi yok edersiniz. Ağaçlarla birlikte burada yaşayan canlıları ve yeraltı kaynaklarını yok edersiniz.”