'2004, İnşaatta Temel Hareket Yılı Olacak'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 2004'ün inşaat sektöründe temel hareketin başlayacağı bir yıl olduğunu söyledi. Sektörü canlandıracak yatırımlar için Hazine garantisi istendiğini ve IMF'nin buna karşı çıktığını belirten Coşkun, "Bu darboğazı çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Sanayi Bakanı Ali Coşkun, İnşaat Sanayicileri İşverenler Sendikası'nın (İNTES) düzenlediği `Ekonomik Program ve İnşaat Sektörü' konulu toplantısında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir büyümenin yakalanabilmesi için tüm sektörlerde taknolojinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

21 yılda 9 milyon konut

İnşaat sektörünün ekonominin lokomotif sektörü olduğunu kaydeden Coşkun, ekonomide yaşanan büyümenin inşaat sektörüne geç yansıdığını ifade etti. Gelecek 20 yıl içinde sektörün daha da ön plana çıkacağını belirten Coşkun, "Planlamaya göre, 2025'te nüfus 88 milyon, hane sayısı 23 milyona ulaşacak. Bu da sektörün 9 milyon konut üretmesi demek" dedi. Coşkun, inşaat sektörünün isabetli yatırımları ve organize faaliyetleri karşısında devletin ve yerel yönetimlerin hassas olması gerektiğini söyledi.

"Sektör ciddi geriledi"

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da, inşaat sektörünün yatırım payının yüzde 4.7 olarak belirlendiğini belirterek, "Yüzde 4.7'nin yüzde 5.7 olması durumunda sektör ciddi bir rahatlama yaşayacaktır" dedi. Koçoğlu, sektörün son yıllarda ciddi bir gerileme yaşadığını vurguladı.

Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise İNTES ile birlikte beraber mesai yapacaklarını söyledi. Sektör temsilcilerine çağrı yapan Erdal Eren, "Sesimizin daha güçlü çıkması için çalışmalarımıza destek verin" dedi.

`2B'lerden 10 milyar dolar bekleniyor'

Bakanı Coşkun, büyümeyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, büyümenin inşaat sektörüne geç yansıdığını belirterek, "Bu da diğer sektörler büyüdümesi karşısında inşata sektörünün büyümüyor gibi görünüyor. 2003'ün 4'üncü çeyreğinde yüzde 1.3 büyüme yaşandı" dedi. 2B olarak orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili bir soru üzerine Coşkun, gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. Coşkun, söz konusu arazilerin satışından ilk yılda 10 milyar dolar kaynak beklediklerini ve satılan alanlara konut yapılacağını söyledi.