2007 Pritzker Ödülü Richard Rogers'ın Oldu

Mimarlık dünyasının en önemli ödülü olarak bilinen Pritzker Ödülü’nün bu yılki sahibi Londra’daki Richard Rogers Partners Mimarlık Ofisi'nin yöneticisi Richard Rogers oldu. 73 yaşındaki Rogers, 100 bin dolar ve bronz Pritzker madalyasından oluşan ödülünü 4 Temmuz’da Londra’da düzenlenecek resmi törende alacak. Geçtiğimiz yıl Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen ve mimarlık dünyasının önde gelen isimlerini biraraya getiren Pritzker Ödül töreni bu yıl 1619 yılında Indigo Jones tarafından yapılan Londra’daki Banqueting House’da gerçekleştirilecek.

Richard Rogers
Pritzker Ödülü Jüri Başkanı Lord Palumbo, Richard Rogers’ı şu cümlelerle ifade ediyor: “Kırk yılı aşan parlak kariyeri boyunca Richard Rogers, mimaride ulaşmak istediği en yüksek mertebelere ulaşabilmiş bir mimar oldu. Güncel mimarlık tarihinin dönüm noktalarında Rogers’ın imzası bulunan bir çok proje görmek mümkün. Renzo Piano ile ortaklaşa çizdikleri Paris’teki Georges Pompidou Merkezi (1971-1977) sadece seçkinlerin gittiği asık suratlı müzelerin sosyal ve kültürel hayat içinde popüler bir hale gelmesinde önayak olan yapılardan biridir. Londra’daki Lloyd’s binası (1978-1986) ise 20. yüzyıl tasarımının bir başka önemli kilometretaşı olarak göze çarpmakla birlikte Richard Rogers’ın şöhretini; geniş kent binaları ustası kimliğinden mimari dışavurumculuk markasının gelişimine ulaştırdığı için önemlidir. Avrupa’nın en büyük ulaşım merkezlerinden biri olan Madrid Barajas Havaalanı da (1997-2005) Modern Hareket'in binaları makineleştirme tutkusunu gösteren önemli bir yorum, mimari şeffaflığı, kamusal ve özel alanların birlikteliğini vurgulayan, kullanıcının talebine göre değişen hareketli kat planlarıyla öne çıkan yapısıyla son yılların en başarılı uygulamalardandır".


Lloyd's of London


Rogers’ın binaları farklı tip, ölçek ve kıtalarda olsalar da hepsinde görülebilecek ortak özellik resmi bir titizlikle kullanıcının bağlılığını birleştirmesi. Yıllar boyunca büyüklü küçüklü ortaklarla birlikte çalışan Rogers, imzası olduğu bütün işlerinde kendi farkını ve onu bir marka yapan özelliklerini korumayı başaran bir mimar. Kenti içinde barındırdıklarıyla sosyal değişim için bir katalizör olarak gören Rogers geleceğin kentlerini, bugünün izole edilmiş gettolarından çok geçmişin zengin tabakalı ve düzenli yaşantısına benzeyen; işin, alışverişin, eğitimin ve eğlencenin birarada olacağı yerleşimler olarak görüyor.


Mimarlığa olan tutkusunu yapı malzemeleri ve teknikleri konusundaki engin bilgisiyle birleştiren Rogers, teknolojiye olan düşkünlüğünü sadece bir sanatsal özellik olarak kullanmaz, "teknoloji süsten öte aynı zamanda binanın hizmet ettiği kitlelerin çözüm ortağı olmalıdır" ilkesini benimser. Etkin enerji kullanımı ve sürdürülebilirlik, Rogers’ın mimarlık mesleğine bakışında ilk sırada gelen özelliklerdendir.






Georges Pompidou Merkezi


Rogers; James Stirling (1981), Norman Foster (1999) ve Zaha Hadid (2004)’den sonra Pritzker ödülüne layık bulunan dördüncü İngiliz mimar. Rogers 1996 yılında da mimarlık mesleğine katkılarından ötürü Riverside Lordu ünvanıyla da onurlandırılmıştı.







Önümüzdeki aydan itibaren isim değiştirerek Rogers Stirk Harbour + Partners olarak anılacak Richard Rogers Partnership Mimarlık Ofisinin Barselona, Madrid ve Tokyo’da da ofisleri bulunuyor. Rogers’ın ortaklarıyla birlikte yaptığı önemli işler arasında ise New York’taki 71 katlı Dünya Ticaret Merkezi, 300 New Jersey Caddesi’nde inşası devam eden ofis binası, Cardiff’teki Galler Ulusal Meclisi, Leadenhall Binası, Millennium Experience, Rogers’ın ailesi için 1960'lı yılların sonunda yaptığı Wimbledon House, Tokyo’daki Nippon TV Merkez Ofisi gibi yapılar bulunuyor.




Madrid Bajeras Havalimanı




Richard Rogers ve çalışma arkadaşları bugüne kadar iki büyük havaalanı projesine imza attı. Biri Londra Heathrow Havaalanı’ndaki 5.Terminal, diğeri ise 21. yüzyılın ulaşım taleplerine yanıt veren Madrid Barajas Havaalanı. Rogers’ın diğer kamusal işleri arasında Antwerp’te bir adliye sarayı, Barselona’da bir otel ve konferans merkezi gibi işler bulunuyor. Kent planlama konusunda da faaliyet gösteren Rogers ve ofisi, Londra, Lizbon, Berlin, New York ve Seul’da bu alanda yaptıkları düzenlemelerle de göze çarpıyor.









Millenium Experience
Bu yıl 31. kez verilen Pritzker Ödülü, her yıl, hayatta olan ve yaptığı işlerle yetenek ve vizyon sahibi olduğuna kanaat getirilen, insanlığa ve yapı dünyasına mimarinin sanatsal dokunuşlarıyla katkı sağlayan bir mimara veriliyor. 2007 Pritzker Ödülü’nün sahibini belirleyen jüri ise şöyle: Lord Palumbo, Shigeru Ban, Balkrishna Vithaldas Doshi, Rolf Fehlbaum, Carlos Jimenez, Victoria Newhouse, Renzo Piano, Karen Stein ve Martha Thorne.



Dünya Ticaret Merkezi
1933 yılında Floransa İtalya’da doğan Richard Rogers’ın hayatı bir başarı öyküsü. Bryan Appleyard tarafından kaleme alınan biyografisinde de anlatıldığı gibi, mimarlık ve mühendislik eğitimi almış bir baba ile modern tasarım tutkunu bir annenin çocuğu olarak İtalya’da doğan Rogers’ın en büyük şanslarından biri de Domus ve Casabelle dergilerinde editörlük yapan akrabası, İtalya’nın önde gelen mimarlarından Ernesto Rogers. Savaşın etkisiyle, ailesiyle birlikte 1938 yılında İngiltere’ye taşınan Richard Rogers öğrenim hayatı boyunca parlak bir öğrenci olmamış. Bunda da uzun yıllar sonra farkedilen ve bir tür okuma güçlüğü sorunu olan disleksiye sahip olmasının payı var. Aile çevresinin teşvikiyle görsel sanatlara yönelen ve Londra Architecture Association ile Yale Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi alan Richard Rogers;Tate Galerisi, İngiltere Sanat Konseyi gibi kurumların başkanlığını, New York Modern Sanat Müzesi’nin de yönetim kurulu üyeliğini yapmış. Madrid’deki Barejas Havaalanı ile RIBA Stirling Ödülü’nü ve Venedik Mimarlık Bienali’nde Altın Aslan ödülünün de sahibi olan 73 yaşındaki Richard Rogers, mimarinin en büyük ödülü sayılan Pritzker’i kazandığında yaşadığı sevinci şöyle ifade ediyor: "Bu sadece benim için değil, benimle birlikte yıllardır çalışan tüm insanlar için harika bir şey. Daha yapacak çok işimiz var. Ve ben henüz emekli olmadım! "


Kaynak: http://www.pritzkerprize.com