2007 Yılında Yurt Dışı Müteahhitlikte 17 Milyar Dolarlık İş Hacmini Gerçekleştirelim

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2007 yılında yurt dışı müteahhitlik sektöründe hedefin 17 milyar dolara yükseltilmesi gerektiğini belirterek, “Yurt dışı müteahhitlikte 17 milyar dolarlık iş hacmini gerçekleştirelim” dedi.

Tüzmen, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) “Dış Ticaretimiz” konulu toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği projelerin toplamının 12.7 milyar dolar olarak açıklandığını, bu rakamın revize edildikten sonra 15.9 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Geçen yıl sektörün altın yılını yaşadığını, hükümetin üst düzeyde yaptığı lobi faaliyetleri sonucunda yurt dışında çok sayıda prestijli projeleri Türk firmalarının aldığını kaydeden Tüzmen, “Başlangıçta bu yıl yurt dışı müteahhitlik hizmetleri için belirlediğimiz 15 milyar doları 17 milyar dolara çıkarıyoruz, bu potansiyel bizde var” diye konuştu.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün toplam 25 ülkede bugüne kadar üstlendiği proje tutarının 85 milyar dolar tutarında olduğunu anlatan Tüzmen, bu yıl yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde hedeflenen iş hacmi ile ihracatta olduğu gibi, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde de 100 milyar dolara ulaşılacağını, hatta aşılacağını bildirdi.

Tüzmen, Hazinenin imkanlarının yetersiz olması nedeniyle politik risk sigortasını hala uygulamaya koyamadıklarını, sektörün yurt dışı işleri için teminat sorununa da çözüm bulamadıklarını söyledi.

“Bu sıkıntılara rağmen bu işleri başarmanız sizlerin olağanüstü temponuzu ve özverinizi gösteriyor” diyen Tüzmen, “2007 yılında yurt dışı müteahhitlikte 17 milyar doları gerçekleştirelim” dedi.

Sektörel açıdan yasal düzenlemelerin son derece önemli olduğunu belirten Tüzmen, mühendislik, müşavirlik sektörünün yurt dışı iş hacminin 100 milyon dolar olduğunu, orta vadede sektörün 5 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti.

Bakan Tüzmen, Türk Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Rejiminin önümüzdeki günlerde, Başbakanlık Genelgesi şeklinde yürürlüğe gireceğini de kaydetti.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da teminat mektubu sorunun çözümü için “Teminat Mektubu Garanti Fonu”nun oluşturulmasını önerdi.

Teminat mektubu sorununun yurt dışı işlerinin kaçırılmasına neden olduğunu kaydeden Koçoğlu, Türk müteahhitlerinin daha çok riski fazla olan ülkelerde iş yaptıklarını, bu nedenle politik risk sigortasının mutlaka uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.

Koçoğlu, bankacılık sektöründe yabancıların payının artması konusuna da değinerek, şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren bazı yabancı sermayeli bankaların taahhüt sektörüne teminat mektubu vermediğini anlattı.

Bankacılık sektöründe yabancıların payının daha da artmasının teminat mektubu bulmalarını daha da zorlaştıracağını savunan Koçoğlu, sektördeki yabancı payının yüzde 50 ile sınırlanmasını önerdi.

Yurt dışında Türk işçisi çalıştırma zorunluluğuna da değinen Koçoğlu, Türk müteahhitlerinin iş yaptığı ülkelerde “Ülkelerarası İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları”nın bulunmadığını ve bu nedenle hem Türkiye'de hem de iş yapılan ülkede sosyal güvenlik ödemesi yaptıklarını, bu durumda mükerrer ödeme olduğunu belirtti.

Koçoğlu, işveren hissesinde prim muafiyeti sağlanması gerektiğine de işaret etti.