2009 AIA Altın Madalyası Glenn Murcutt'ın

Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA), 2009 AIA Altın Madalyası’nın sahibini belirledi. Bu yıl 65’incisi verilen ödül, “sürdürülebilir stil”i ile ünlü Avustralyalı mimar Glenn Marcus Murcutt’ın oldu. Murcutt, çalışmalarının derinliği ve mimari etkisinin büyüklüğü nedeniyle prestijli ödüle layık görüldü.

Her yıl, mimarlık pratiği ve teorisinde uzun soluklu bir etki bırakmış kişilere verilen AIA Altın Madalyası, AIA’in bir kişiye verdiği en önemli ödül. Ekolojik tasarıma uyumlu ve sosyal sorumluluk üstlenen modernist kentsel ve kırsal konutları ile geniş tanınırlık kazanan Murcutt’ın adaylığını koyan isimlerden - aynı zamanda madalyanın 2005 yılındaki sahibi - Tadao Ando , Murcutt’ın mimarlık alanında ekolojik tasarıma, kavramın hiç de bu denli popülerleşmediği bir dönemde odaklandığını ve coğrafi, yerel niteliklere yoğunlaştığını belirtti.

Thomas Jefferson, Frank Lloyd Wright, Louis Sullivan, LeCorbusier, Louis Kahn, I.M. Pei, Cesar Pelli ve Renzo Piano ’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda ismin sahip olduğu AIA Altın Madalyası’nın sahibi Glenn Murcutt’ın ismi, AIA’in Washington D.C.’deki yönetim binasında bulunan granit “Onur Duvarı”na kazınacak.

1936 yılında Londra’da doğan ve Yeni Gine’de büyüyen Murcutt, University of New South Wales’de mimarlık eğitimi gördü. 1970 yılında kendi ofisini kuran Murcutt’ın kullandığı mimari dil, toprakla barışık bir hayat sürmesi ile bağlantılı gösterilerek “yalın ve vernakülere yakın ” olarak nitelendiriliyor.