2009 Barbara Cappochin Ödülü'nün Sahibi Konishi Hikohito Oldu



İki yılda bir verilen Barbara Cappochin Ödülleri’nin bu seneki sahibi, Japon mimar Konishi Hikohito oldu. Hikohito’ya ödülü kazandıran, Hokkaido adasında bulunan kırsal bir arazide tasarladığı konut kompleksi oldu.

50 ülkeden 430 katılımın arasından seçilen Hikohito’nun Aikoku Çiftlik Evi, tasarımındaki alçakgönüllü sadeliği, otantikliği, sağladığı kullanım kolaylığı ve büyük hacimli tarım binalarını barındırmaya elverişli taşıyıcı sistemi sayesinde jürinin takdirini topladı.



Mimarlık kategorisinde büyük ödülü kazanarak 65 000 Euro’luk ödülün sahibi olan Hikohito’nun dışında, aynı kategoride üç adet mansiyon ödülü de verildi. Mansiyon sahibi mimarlar Riccardo Vannucci (Burkina Faso), Gerhard Wittfeld (Avusturya) ve Juan Mira (ABD) olarak açıklandı.



Yapı detayı kalitesi dalında verilen ödülün sahibi, İtalyan mimar Piergiorgio Semerano olurken, bu daldaki iki mansiyon ödülünü de Charlotte Skene Catling (İngiltere) ve Laraine Sperling (Çin) aldı.

Geçen yıl hayatını kaybeden UIA Başkan Yardımcısı Giancarlo Ius adına bu sene ilk defa verilen “Giancarlo Ius Altın Madalyası”nın sahibi ise, “2008 Zaragoza Uluslararası Sergisi”ne tasarladığı İspanyol Pavyonu ile İspanyol mimar Francisco Mangado oldu. Ödül, sürdürülebilir tasarım konusundaki yaratıcı örnekleri seçmeyi amaçlıyor. İspanyol Pavyonu da bu anlamda çevreye ve iklime duyarlı, bioklimatik mimarlığın güçlü örneklerinden birini sergiliyor.



Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Barbara Cappochin Ödülleri, Temmuz 2006 ve Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş, mimari kalitesi yüksek, kente ve çevresine duyarlı projeleri seçmeyi hedefliyordu. Program, halkın bu konudaki farkındalığını artırmayı ve kent plancıları, inşaatçılar ya da işverenler gibi mimarlık alanında çalışan çeşitli aktörleri bir araya getirmeyi de amaçlıyor.