2009 RIBA Lubetkin Ödülü'nü "Kuş Kafesi" Kazandı



Dünyaca ünlü İsviçreli mimarlık pratiği Herzog & de Meuron tarafından, China Architectural Design Research Group, Arup Sport, Ove Arup & Partners Hong Kong ile Çinli sanatçı Ai Wei Wei işbirliğinde gerçekleştirilen Pekin Ulusal Stadyumu, nam-ı diğer “kuş kafesi”, RIBA tarafından dağıtılan ve RIBA üyesi bir mimarın Avrupa Birliği sınırları dışında gerçekleştirdiği ya da İngiltere’ye yerleşik olmayan bir RIBA üyesinin İngiltere sınırları dışında gerçekleştirdiği bir yapıya verilen prestijli Lubetkin Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.

İngiliz Milletler Topluluğu Ofisi’nde gerçekleştirilen bir tören ile sahibi bulan Lubetkin Ödülü’nü, dünyaca ünlü Gürcü asıllı İngiliz mimar Berthold Lubetkin anısına kızı Sasha takdim etti. Herzog & de Meuron’a verilen ödül, Lubetkin’in Londra Hayvanat Bahçesi’nde konumlanan “Penguen Havuzu” tasarımından ilham alınarak tasarımcı Petr Weigl tarafından som bronzdan işlenerek imal edildi.

Lubetkin Ödülü jürisinde de yer alan RIBA Başkanı Sunand Presad, yapı hakkında şunları söyledi:

“Bu senenin Lubetkin finalistleri listesi, kesinlikle şimdiye dek gördüklerimizin en iyisi idi. Ve her ne tartışmalar yoğun geçmiş olsa da sonuç kesindi: Pekin Ulusal Stadyumu uzun yıllar boyunca ve dünya çapında, 2008’in en hatırlanası amblemi ve küresel bir güç olarak Çin’in yeniden doğuşunun simgesi olarak hafızalarda yer edecek. Tek bir mimarlık üretimi parçası olarak bunca anlam taşımak, oldukça az rastlanır bir durum; aynı zamanda yapının son derece karmaşık bir dizi işlevi kusursuzca karşılıyor olması da, onu daha ilginç ve olağandışı kılıyor.”

Pekin Ulusal Stadyumu’nun Lubetkin Ödülü’nü kucaklamak için başa baş bir yarıştan çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Foster + Partners’ın Pekin Uluslararası Havalimanı, Terminal 3 binası, PTW Architects’in yine Pekin’de konumlanan “Watercube” isimli ulusal yüzme merkezi, Münih’te Sauerbruch Hutton tarafından projelendirilen Brandhorst Müzesi, Dublin’deki Sean O’Casey Kamu Merkezi ve Richard Murphy Architects’in Colombo, Sri Lanka’daki İngiliz Yüksek Kurulu Binası arasından sıyrılan proje, küresel İngiliz mimarlığının en başarılı örneklerinden olmanın yanı sıra, ülkenin mimarlık ortamını tanıtım açısından da önem taşıyor.

Lubetkin Ödülü’ne RIBA Uluslararası Ödülleri’nin sahibi projeler arasından seçilen finalist listesi ile start verilmişti. Seçilen beş proje, ödül programının jüri tarafından yerlerinde ziyaret edilerek ve izlenerek değerlendirildi.