2010 Audi Kentsel Gelecek Ödülü Jürgen Mayer H.'nin



'2030 için bir vizyon inşa etmek' başlıklı 2010 Audi Kentsel Gelecek Ödülü’ne, J. Mayer H. Architects’in ‘A.WAY’ adlı konsepti layık görüldü. Bir sürüş makinesi olan otomobilin, inceleme ve seyir makinesine dönüşümünü öngören konsept; kenti, bugün önem teşkil eden tüm araçlardan temizleyerek bireysel mobiliteyi mümkün kılmayı amaçlıyor. (Görseller: audiurbanfutureaward.com)



Mobilite, mimarlık ve kentsel gelişim arasındaki sinerjiye dayalı bir diyalog kurmayı amaçlayan ödül programı, geleceğe dair fikir üretirken konuya, otomobil üreticisi Audi’nin perspektifinden bakabilmeyi talep ediyordu.

Bu yılki ödülün sahibi Jürgen Mayer H.’nin rakipleri, yine dünyaca tanınmış mimarlık ofislerinden Alison Brooks Architects, BIG - Bjarke Ingels Group, Cloud 9, standardarchitecture ve Diller Scofidio + Renfro idi.

İlerici bakış açısı, sistematik disiplinlerarası yaklaşım ve geçmişte üstlenilen projelere göre belirlenen altı adaydan; sosyal, teknolojik, ekonomik, ekolojik ve estetik açıdan değişen bir gerçeklik için somut senaryolar, modeller, vizyonlar ve resimler düzenlemeleri istendi.

Wolfgang Egger, Massimiliano Fuksas, Christian Gärtner, Andres Lepik, Jun Ma, Rahul Mehrotra, Fernando de Mello Franco, Saskia Sassen, Stefan Sielaff ve Rupert Stadler’den oluşan uluslararası jürinin değerlendirmesi doğrultusunda, iki yılda bir düzenlenen Audi Kentsel Gelecek Ödülü’ne değer görülen Jürgen Mayer H., 100.000 Euro'luk para ödülünün de sahibi oldu.



Jürgen Mayer H.’nin ‘A.WAY’ adlı konsepti; bir sürüş makinesi olan otomobilin, inceleme ve seyir makinesine dönüşümünü içeriyor. Bu makinenin içinde yer alan kişi, otomobilin hareket halinde olmasından ya da durmasından bağımsız olarak, kentsel çevreyi tamamen farklı bir biçimde deneyimliyor. ‘A.WAY’ konsepti, kenti, bugün önem teşkil eden tüm araçlardan temizleyerek bireysel mobiliteyi mümkün kılmayı amaçlıyor.



Geçtiğimiz hafta (25 Ağustos) düzenlenen ödül töreninin ardından, 12. Venedik Mimarlık Bienali dahilinde ziyarete açılan ve geleceğe yönelik geliştirilen altı konseptin yer aldığı 2010 Audi Kentsel Gelecek Ödülü Sergisi,10 Ekim’e kadar Scuola Grande della Misericordia’da gezilebilir.

Haber, audiurbanfutureaward.com ve bustler.net'ten derlenmiştir.