2010'da Üretilen Elektriğin Yüzde 30'unu GE Ekipmanları Sağladı



General Elektrik (GE) Energy Hizmetleri Türkiye Direktörü Yavuz Aydın (ortada), GE Energy Batı Avrupa Aeroderivatif Gaz Türbinleri Satış Direktörü Ignaz Maarse (solda) ve GE Energy Türkiye Aeroderivatif Gaz Türbinleri Satış Direktörü Yalçın Eskiyapan (Foto: Ece Etkeser / AA)

General Elektrik (GE) Energy Hizmetleri Türkiye Direktörü Yavuz Aydın, 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlediği basın toplantısında, yeni dönemde ''daha temiz, daha akıllı ve daha verimli enerji'' sloganıyla hareket ettiklerini belirterek, GE'nin ürün portföyünden bahsetti. GE'nin enerji, sağlık gereçleri, havacılık, lokomotif yapımı, ev ve iş aletleri, finans alanlarında hizmet verdiğini anlatan Aydın, dünyada 90 bin çalışanı bulunan GE'nin 2010 yılında 37,5 milyar dolar gelir elde ettiğini ve 140 ülkede aktif olarak iş yaptığını bildirdi.
    
Aydın, GE'nin Türkiye'deki doğalgaz, buhar, rüzgar ve hidro türbinleri toplam 346 ünitede işletmede kurulu gücü bulunduğunu, bunların toplam üretim kapasitesinin 8 bin 262 megavat olduğunu ifade ederek, bu ekipmanın 85 elektrik santrali içine yerleştiğini kaydetti. Türkiye'deki doğalgaz santrallerinin ülkenin kurulu gücünün yüzde 35'ine denk geldiğini belirten Aydın, ''Kurulu doğalgaz santral gücünün yarısı GE ekipmanlarından oluşuyor. Toplam kurulu gücün 50 bin megavat olduğunu biliyoruz. 2010 yılında 210 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Bunun yüzde 30'u GE ekipmanları sayesinde üretildi'' diye konuştu.
    
Türkiye'nin 2010 yılının Eylül ayında Avrupa Elektrik İletim Ağı'na GE smart grid teknolojisinin yardımı ile bağlanıp, senkronize olduğunu kaydeden Aydın, 9FA gaz türbin verim iyileştirme uygulamasının dünyada ilk kez Enka Türkiye santrallerinde yapıldığını, 35 megavat kapasite ve yüzde 1 verim artışı sağlandığını anlattı. GE'nin gerçekleştirdiği önemli projeler hakkında bilgi veren Aydın, OMV Samsun Doğalgaz Santrali inşaatının devam ettiğini, santralin 2012 yılında işletmeye açılacağını söyledi.
    
GE Energy Batı Avrupa Aeroderivatif Gaz Türbinleri Satış Direktörü Ignaz Maarse, Türkiye'nin her zaman önemli bir pazar olduğunu belirterek, Türkiye'deki müşterilerin gaz türbinlerini kullanarak daha fazla para kazandıklarını görünce geleneksel yaklaşımdan uzaklaştıklarını kaydetti. .
    
GE Energy Türkiye Aeroderivatif Gaz Türbinleri Satış Direktörü Yalçın Eskiyapan, Acarsoy Enerji tarafından Denizli'de kurulacak olan enerji santralinde GE'nin LM6000-PC Sprint aeroderivatif gaz türbini teknolojisinin kullanılacağını bildirdi. Santralde kullanılacak ünitenin, GE'nin Türkiye'de hizmete sokacağı 50. aero gaz türbini olma özelliği taşıdığını vurgulayan Eskiyapan, diğer 49 türbinin 23 santralde kurulu bulunduğunu kaydetti.
 Kurulacak santralin Türkiye'nin giderek artan elektrik ihtiyacının esnek ve verimli bir şekilde karşılanmasına yardımcı olacağını dile getiren Eskiyapan, üniteler hakkında bilgi verdi.