2012 MIPIM AR Future Project Awards'un En Başarılı Ülkesi Türkiye










Suyabatmaz Demirel Mimarlık, Emre Erolat Architects | EAA ve Gökhan Avcıoğlu | GAD, MIPIM AR Future Project Awards 2012'den büyük ödülle döndü. Toplam dört ödüllü projeye ev sahipliği yapan Türkiye, böylece yılın en başarılı ülkesi unvanına da sahip oldu.

Mimarlık basınının önde gelen yayınlarından Architectural Review (AR) ile dünyanın en kapsamlı gayrimenkul zirvesi MIPIM işbirliğinde düzenlenen 'MIPIM AR Future Project Awards' bu sene İstanbul'dan dört projeyi birincilik ödülüyle onurlandırdı. Jüri Özel Ödülü dahil toplam 10 ödülün dağıtıldığı MIPIM AR Future Project Awards 2012'de,Suyabatmaz Demirel Mimarlık 'Yüksek Yapılar' ve 'Retrofit'; Emre Erolat Architects | EAA 'Karma Kullanım'; Gökhan Avcıoğlu | GAD ise 'Master planlama' kategorisinde birincilik ödülüne değer görüldüler.

Bu yıl 10. yılını kutlayan MIPIM AR Future Project Awards'ta Çin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Danimarka'dan toplam 10 proje büyük ödüle değer görüldü. Türkiye, 2012 MIPIM ödüllerinde dört birincilik ile en başarılı ülke unvanını kazanırken, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Abu Dhabi de iki birincilik ödülü elde etti. Yarışmada, birincilik ödüllerinin yanı sıra 14 proje de teşvik ödülü ile onurlandırıldı

2012 MIPIM jürisinde, Paul Finch (Architectural Review), Roger Zogolovitch (AZ Urban Studios), Peter Stewart (Peter Stewart Consultancy) ve Sutherland Lyall görev aldı.


Türkiye'den ödüle değer görülen pratikler ve projeleri şöyle sıralanıyor: 

Karma Kullanım Ödülü: 
Cendere Vadisi Kentsel Tasarım Projesi / Emre Erolat Architects | EAA



EAA'nın Cender Vadisi projesi, İstanbul'un bu eski sanayi bölgesinin, düşük yoğunluklu bir konut ve ticaret alanına dönüştürülmesini öngörüyor. İstanbul'un en önemli ekolojik koridorlarından birisi olan Cendere Vadisi'ni bu özelliği ile ele alan mimari ekip, sosyal, ekolojik ve çevresel değerleri göz önünde bulunduran bir yaklaşım sergiliyor. MIPIM jürisinin projeye ilişkin değerlendirmesi ise şu yönde: "Sanayinin yarattığı kalabalığa bütüncül bir yaklaşım getiren proje, kentin bu unutulmuş arterini yeni bir yaşama kavuşturuyor. Bu proje ile, nehrin her iki yakasındaki niteliksiz kullanımlar daha değerli kullanım şekillerine dönüştürülmüş." 


Master Planlama Ödülü: 
GDKP / Gökhan Avcıoğlu & GAD



GDKP projesi, Gedikpaşa semti için çağdaş bir çarşı önerisi sunuyor. İstanbul kent kültürünün ve yaşamının temel bileşenlerinden biri olan çarşı tipolojisine yeni bir yaklaşım getiren proje, bu tipolojinin temel ilkeleri ile temel mimarlık formlarını kullanmanın yeni yollarını araştırıyor. MIPIM jürisi, yerel ölçek ve yerel karakteri referans alan GDKP'nin, çapraz grid kullanımı ile, alışveriş merkezi modelini benimsemek yerine kendi bağlamında yanıtlar getirdiğine dikkat çekiyor.


Yüksek Yapılar Ödülü:
TAO Tower / Suyabatmaz Demirel Mimarlık

 

138 metre yüksekliğindeki 40 katlı TAO Tower, Ataşehir Finans Merkezi'nin kuzeybatısında yer alan eğimli arazi için tasarlandı. MIPIM jürisi, basit bir yüksek yapının ötesine geçen TAO Tower'ın alışılmış ofis formunu kırmak için ilginç bir yol izlediğini vurguluyor.


Retrofit Ödülü:
Halat Fabrikası Loftları / Suyabatmaz Demirel Mimarlık



İstanbul Göksu'daki 17 bin metrekarelik eski sanayi bölgesini, 40 birimlik bir konut alanına dönüştüren projede, doğal ahşaptan taşa, çelikten cama varıncaya dek, mevcut yapının dokusuna uyum gösterecek çeşitli malzemeler kullanıldı. Halat Fabrikası Loftları'nı, eski bir sanayi yapısı grubu için akıllı bir kullanım önerisi olarak değerlendiren MIPIM jürisi projenin, yıkıp yeniden yapmaya karşı iyi bir yaratıcı tasarım örneği sunduğunu ekledi. 


2012 MIPIM Ödülleri'nin tam listesi ise şöyle:

Büyük Kentsel Projeler 
Birincilik Ödülü:
 N+ Masterplan, Ningbo, Çin / PLP Architecture, (işveren: Thee Fashion Hub)
Teşvik Ödülü: Number One Oxford Street, Londra / Allford Hall Monaghan Morris, (işveren: Derwent London)
Teşvik Ödülü: Valencia Parque Central, İspanya / Gustafson Porter (ekip lideri), (işveren: Sociedad Valencia Parque Central)

Karma Kullanım 
Birincilik Ödülü: Cendere Valley Urban Design Project, İstanbul, Türkiye / Emre Arolat Architects | EAA (işveren: Kayader)
Teşvik Ödülü: FSIS School, Kuveyt / AGi Architects (işveren: Fawzia Sultan Educational Company - FAWSEC)
Teşvik Ödülü: Green School Stockholm, İsveç / 3XN

Ofis 
Birincilik Ödülü: 
Siemens Middle East Headquarters, Masdar City, Abu Dhabi, BAE / Sheppard Robson (işveren: Siemens) 
Teşvik Ödülü: Boulevard MacDonald Warehouse, Paris, Fransa / Odile Decq Benoit Cornette (işveren: SNC)
Teşvik Ödülü: Louis Dreyfus Armateurs, Suresnes, Fransa / Atelier Zündel Cristea (işveren: Louis Dreyfus Armateurs)

Master Planlama
Birincilik Ödülü: 
GDKP, Gedikpaşa, İstanbul, Türkiye / Gökhan Avcıoğlu & GAD (işveren: Fatih Belediyesi)
Teşvik Ödülü: The Wharves Deptford, Londra / Hawkins Brown (işveren: City and Provincial Properties)

Konut 
Birincilik Ödülü: 
Girrasol Building, Sao Paolo, Brezilya / Isay Weinfeld (işveren: Idea!Zarvos (Bu proje, aynı zamanda tüm projeler arasında birinci seçildi)
Teşvik Ödülü: Cambridge Greens at Ramanujan IT City, Chennai, Hindistan / Skidmore, Owings & Merrill, LLP (işveren: Tril Infopark Limited) 
Teşvik Ödülü: Royal Road affordable housing, Londra / panter hudspith architects (işveren: Sutton)
Teşvik Ödülü: Wafra Living complex, Kuveyt / AGi Architects (işveren: Wafra Real Estate Co)

Ticaret ve Rekreasyon
Birincilik Ödülü:
 Al Ain Stadium, Abu Dhabi, BAE / MZ architects (işveren: Al Dar Properties)
Teşvik Ödülü: Club de Loisir, Safi, Fas / Moxon Architects Limited (işveren: OCP Group Morocco)
Teşvik Ödülü: Hongxing Macalline Flagship Store, Pekin, Çin / Nonchi Wang (işveren: Hongxing Macalline Furniture)

Yüksek Yapılar
Birincilik Ödülü: 
TAO Tower, İstanbul, Türkiye / Suyabatmaz Demirel Architects (işveren: TAO Gayrimenkul)
Teşvik Ödülü: Taiwan Tower, Taichung, Tayvan / Moxon Architects Limited (işveren: Taichung City Government)

Retrofit Ödülü
Birincilik Ödülü:
 Rope Factory Lofts, İstanbul, Türkiye / Suyabatmaz Demirel Architects (işveren: Mürşit Unat)
Teşvik Ödülü: Prague Market Promenade, Çek Cumhuriyeti / CMC Architects (işveren: Delta Center)

Sürdürülebilirlik Ödülü
Plus Energy Prefab House, Pila, Polonya / Lech Wojtasik (işveren: ESC Sp z.o.o.)

Jüri Özel Ödülü 
Amagerforbrænding Waste to Energy Plant, Kopenhag, Danimarka / BIG - Bjarke Ingels Group (işveren: Amagerforbraending)


Kazananlar ödüllerini, Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleşecek MIPIM Fuarı kapsamında 7 Mart 2012 akşamı JW Marriott'ta düzenlenecek gala yemeğinde alacaklar. Yarışmaya katılan projeler, tüm dünyadan 23 binin üzerinde katılımcının bir araya geleceği MIPIM Fuarı’nda sergilenecek ve MIPIM üyelerine gönderilmek üzere hazırlanan Architectural Review özel sayısında yer alacak.