''2012 Yılı Üçüncü Çeyreğinde İlk Endüstri Konut Markasını Piyasaya Sunacağız''



Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye inşaat sektörünün 2011 yılında yüzde 10'un üzerinde büyüdüğünü tahmin ederken, kentsel dönüşüm söylemleri ve depremin, yıla damga vurduğunu söyledi. Şimşek, Türkiye'de inşaat sektörünün temel sorunlarını ''yapıların güvenliği'', ''enerji'' ve ''çevre'' şeklinde sıraladı.

Çelik yapıların, bu 3 soruna çözüm olarak sunulduğunu dile getiren Şimşek, ''Türkiye'deki sorun, herkesin bildiği gibi denetim sorunu. Yapı denetim mekanizması sorunluysa, denetlenebilir bir yapı ortaya koymanız lazım'' dedi.

Kamunun, çelik yapıyı önemli alternatiflerden biri olarak görmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, ülkelere göre çelik yapı kullanım oranlarını, İngiltere yüzde 54, ABD yüzde 70, İran yüzde 80, İskandinav ülkeleri yüzde 40, Almanya, Fransa yüzde 30, Türkiye yüzde 5 şeklinde sıraladı. Şimşek, Türkiye'de çeliğin konut grubunda kullanımının yüzde 1, endüstriyel yapıda yüzde 4 olduğunu söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin yılda 125 bin adet 100 metrekarelik çelik sistemli konutu üretme kapasitesi bulunduğunu, bu kapasitenin bir yılda 3-4 katına çıkmasının mümkün olduğunu, özellikle kamunun çelik yapılara yönelmesinin belirleyici olacağını kaydetti.

Akşan Yapı'nın Türkiye'de en fazla yapısal çeliği üreten firma olduğunu, 750 bin metrekare/yıl üretim kapasitesi bulunduğunu anlatan Şimşek, 2000 yılından bu yana 2 milyon metrekarelik iş tamamladıklarını ifade etti.

Şimşek, Akşan Yapı'nın yurt içi ve yurt dışındaki referans projelerinden bazılarını şöyle sıraladı:

''Libya'da otel, okul, villa ve sosyal tesisler; Azerbaycan'da otel kompleksi ve villa; Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversitesi'ne öğrenci yurtları, Abu Dabi'de işçi kampı ve sosyal tesisler; Göcek Çarşı ve Meydan projesi, Bingöl'de okul binası ve öğretmen lojmanları, Muğla'da hastane, Çerkezköy'de SGK binası, Kırklareli devlet hastanesi.''

Akşan Yapı'nın İzmir'deki 35. Sokak projesinin, ''Türkiye'nin en büyük çelik konut projesi'' özelliği taşıdığına değinen Şimşek, Ankara'daki AnkaNatura'nın da, Türkiye'nin ilk çok katlı çelik konut projesi olduğunu belirtti.

''Akkon Çelik Yapı Sistemleri Fabrikası'nın en büyük kullanıcısı Akşan''

2012 yılı üçüncü çeyreğinde ilk endüstri konut markasını piyasaya sunacakları bildiren Şimşek, ''Yılda 35 bin ton çelik üretim kapasitesine sahip Akkon Çelik Yapı Sistemleri Fabrikası'nın en büyük kullanıcısı Akşan. Bu yıl, 10 yıllık deneyimimizi sektörle paylaşacağız. Belki de Türkiye'nin en büyük konut markasını doğuracağız'' dedi.

Şimşek, soruları yanıtlarken, ''Endüstri büyüyebilir, firmalarla paylaşarak bunu ülke geneline yayabiliriz. Üretim fabrikamızı müteahhit firmalara açacağız ve kolektif bir marka altında çözüm getireceğiz'' diye konuştu.

''2012'de İstanbul'da muhakkak proje yapmak istiyoruz''

Türkiye'de çelik yapının gelişiminin ertelendiğini kaydeden Şimşek, kamunun çeliği önemli çözüm yollarından biri olarak ele alması gerektiğini söyledi. Şimşek, şu anda sektörde 8-10 firma bulunduğu, önümüzdeki 10 yılda kentsel dönüşümle de birlikte, firmaların çoğalacağını ve çözümün bir parçası olacağını belirtti.

Depremin binaları ağırlıkları oranında etkilediğine dikkati çeken Şimşek, çelik yapıların 7-10 kat daha hafif olduğunu dile getirdi. Şimşek, Van'daki depremin ardından incelemelerde bulunduğunu, sorunun yanlış inisiyatif kullanılmasından kaynaklandığını, binaların denetlenmediğini anlattı.

2012'de İstanbul'da ''muhakkak'' proje yapmak istediklerini ifade eden Şimşek, 2015 yılı için belirlenen 5 bin konut hedefinin devam ettiğini, bunun artmasını beklediklerini söyledi.

Şimşek, İzmir'de yeni bir proje için 3 arazi incelediklerini ifade ederek, İzmir'de 250 konutluk, Ankara'da 200 konutluk projeleri olacağını bildirdi. Şimşek, İzmir'de metrekare fiyatlarının 1.800-2.000 lira, Ankara'da 3 bin lira bandında bulunduğunu ekledi.

Melih Şimşek, Van'da çelik yapı sistemi ile inşa ettikleri 8 derslikli Yeşilsu İlköğretim Okulu'nu şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığına teslim edeceklerini bildirdi.