2013'te 13 Milyar Dolarlık Özelleştirme Yapıldı



Körfez sermayesinin uluslararası yatırım fonları ve yatırımcılarının katıldığı 'İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi' kapsamında düzenlenen 'Mega Projeler' panelinde, Türkiye'deki projeler ve bu kapsamdaki yatırım fırsatları konuşuldu. Panelde konuşan Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, yerli ve yabancı katılımcılara Özelleştirme İdaresi'nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Özelleştirme fırsatlarına değinen Aksu, 1984 yılında başlanan özelleştirmeler çerçevesinde bugüne kadar 100'ün üzerinde kamu şirketini, kamu varlığını özel sektöre devrettiklerini vurguladı.

Aksu, "Bugüne kadar 60 milyar dolar civarında özelleştirme yapmışız. Tabi bu parasal karşılığı ama ekonomiye katma değerinin çok daha fazla olduğuna inanıyorum. Bunun 52 milyar dolarlık kısmı son 11 yılda AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştirildi. Tecrübelerimiz de artarak devam ediyor. 2003'den önce, senede 10-12 ihale yapılırken son 2 yıldır ortalama 250 civarında her yıl ihale gerçekleştiriyoruz. Bir çok kamu varlığını, atıl durumdaki arsa ve araziyi ekonomiye kazandırıyoruz" diye konuştu.

Dünyadaki krize rağmen 2013 yılının özelleştirme bazında kendileri için çok başarılı bir yıl olduğunu söyleyen Aksu, "13 milyar dolar civarında bir özelleştirmeyi gerçekleştirdik. Bu en başta hükümetimizin özelleştirme konusundaki kararlılığından, Özelleştirme İdaresi'nin bu kararlılığı destekleyici çalışmalarından ve gerek yerli gerek yabancı yatırımcıların Türkiye'deki kamu varlıklarına olan ilgisinden, Türkiye'nin geleceğine olan güveninden kaynaklanan bir sonuç" ifadelerini kullandı.

Aksu, geçmişteki başarıların kendileri için bundan sonraki süreçte yol gösterici olacağını belirterek, 30 yıllık bir özelleştirme sürecinin ardından bugüne kadar yapılanların, bundan sonra yapılacakların yanında çok az bir tutarı temsil ettiğini dile getirdi.

Portföyde 15'in üzerinde şirket, 25 milyon metrekareyi aşkın arsa var

Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan özelleştirmeler konusunda katılımcılara bilgiler veren Aksu, şunları kaydetti:

"Portföyümüzde şu anda elektrik üretim tesislerinden şeker fabrikalarına, limanlardan arsa ve araziye kadar 15'in üzerinde şirket olarak kuruluş var. Bunun haricinde de Türkiye'nin en önemli yerlerinde her büyüklükte her yatırımcıya hitap edebilecek 25 milyon metrekareyi aşkın arsa portföyümüz var. İhalelerimiz şeffaf rekabetçi, bütün tarafların eşit şekilde karışabileceği, yarışabileceği en rahat teklifleri verebileceği bir süreç şeklinde yapılıyor. Yabancı yatırımcıların ihalelere katılması için herhangi bir kısıtlama yok, Türk şirketler hangi tür sınırlamalara tabiyse onlar da aynı kısıtlamalara sahip, yabancı şirketler için yapılmış ayrı bir kısıtlamamız yok.

Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde, elimizdeki en önemli varlıklardan bir tanesi elektrik üretim tesisleri var. Elektrik üretiminde Türkiye'nin kapasitesi 50 bin megavatı aşmış durumda. Devletin kontrolünde olan 25 bin megavatlık bir kapasitemiz vardı. Geçtiğimiz yıl 2 tane termik santralin özelleştirmesini gerçekleştirdik. İçinde bulunduğumuz ay da 4 tane termik santralle ilgili teklifleri alıyoruz, en kısa zamanda onları da sonuçlandıracağız. Arkasından 8 tane daha termik santralimiz var. İlgi duyan yatırımcılar bizden bununla ilgili bilgi alabilirler".

Tek kalemde Türkiye'ye gelen en büyük sermayenin Arap sermayesi olduğuna vurgu yapan Aksu, bu yatırımcıların da Türkiye'de yatırım yapmaktan memnun olduklarını söyledi.

Devam eden liman özelleştirmeleri

Hali hazırda devam eden liman özelleştirmelerine ait bilgiler veren Aksu, "Kalamış Marina ile ilgili ihale sürecimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Derince Limanı ihalesine çıkacağız, İzmir'de bir liman projemiz var onun ihalesini hazırlayacağız. Tekirdağ Limanı ve Ordu Limanı ile ilgili ihale süreçlerini yapacağız" dedi. Aksu, 25 şeker fabrikası için özelleştirme modeli üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, gayrimenkul ve arsa özelleştirmelerine ilişkin de detaylar paylaştı.

Özelleştirme kapsamında çok fazla sayıda gayrimenkul bulunduğuna dikkati çeken Aksu, İstinye'de İstanbul Borsası'nın altında özelleştirmeye çıkan arazi için de ilgi gösteren yatırımcılara istedikleri takdirde bilgi verebileceklerini de sözlerine ekledi.