"2015 Enerji Şirketleri için Zorlu Bir Yıl Olacak"



Moody’s’in resmi sitesinde yapılan açıklamada, küresel petrol ve gaz endüstrisinin düşük petrol fiyatlarına dayalı olarak zorlu bir yıla girdiği belirtilirken, arama ve üretim şirketlerinin bu durumdan en çok etkilenecekler arasında olacağı ifade edildi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren Moody’s açıklamasında, "Temmuz 2014’te yaklaşık 95 dolar olan petrol varil fiyatlarının yaklaşık 55 dolar seviyesine düşmesini etkileyen bir dizi unsur var. Düşüşü özellikle OPEC ülkeleri dışında ABD gibi ülkelerde üretimin artması,  küresel petrol talebindeki yavaşlama ve Suudi Arabistan’ın OPEC ülkelerinin ve dünyanın yönlendirici üreticisi olarak devam etmeme kararı alması etkiliyor" ifadelerine yer verildi.

Moody’s’in Kurumsal Finans Genel Müdürü Steven Wood, konuya ilişkin, "Eğer petrol fiyatları 2015 boyunca 55 dolar seviyesinde kalırsa, karlardaki kayıp, arama ve üretim şirketlerini vuracak ve bu da yeniden yatırım için gerekli sermayenin azalmasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu. Arama ve üretim faaliyetlerine ayrılan sermayenin azalmasının petrol sahalarını işleten şirketlerin de üzerinde stres unsuru olabileceğine dikkati çeken Wood, şunları kaydetti:

"Eğer petrol fiyatları 2015’te ortalama 75 dolar seviyesinde olursa, Kuzey Amerika’daki arama ve üretim şirketleri geçen yıla kıyasla harcamalarını bu yıl yüzde 20 azalmak durumunda kalabilir. Eğer petrol fiyatları 60 doların altında kalırsa, harcamalardaki azalış yüzde 30-40 aralığını bulabilir."

Moody's, daha önceki açıklamasında, petrol ihracından elde ettikleri gelire bağımlı olan ve büyük çaplı harcama programlarına devam etmek zorunda kalacak ülkelerin, düşük petrol fiyatlarına uyum sağlamakta zorluk çekebileceğini belirtmiş, "Düşük petrol fiyatları 2015 yılında küresel ekonomik büyüme için pozitif olacak" ifadesini kullanmıştı.