2015 SOS İstanbul Fikir Projesi Yarışması



Toplumun karşısına güçlü, anlaşılır, çağdaş; kent ve kentli yararına “alternatif projeler” ile çıkmanın önemine inanan bir sivil toplum kuruluşu olarak İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), kurulduğu günden beri bu alternatifleri üretmek ve tartışmak için platformlar ve araçlar yaratıyor. Bunların en önemlilerinden biri ise eğitimini sürdürmekte olan mimarlık öğrencilerinin tartışmaya davet edildiği, İstanbul’un sorunlu bölgelerine dair fikirler üretilmek üzere mimarlık öğrencileri arasında düzenlenen SOS İstanbul Fikir Projesi Yarışmaları.

On yıllık yarışma tarihi...

Yarışma konuları bugüne kadar İstanbul’un çözüm bekleyen sorunlu alanlarından seçildi. 2005’te yapılan ilk SOS yarışmasının konusu, “İstanbul Liman Bölgelerinin Dönüştürme Sürecinde Alternatif Öneriler” olarak belirlenmişti.

SOS 2007, AVM’lerin İstanbul’a damgasını vurduğu bir sürece denk geldi ve yarışma konusu, “AKM  Nasıl Yenilenebilir” olarak seçildi. SOS 2010’un konusu, Küçüksu ve çevresinin işlevlendirilmesiydi.

2011 yılındaki SOS’un konusu, Kuşdili Çayırı ve çevresinin yeniden işlevlendirilmesi oldu. Anakent Belediyesi’nin boş alan olarak gördüğü, Kadıköy Kuşdili parkına AVM önerisi üzerine mimarlık öğrencileri Kurbağalıdere vadisinin İstanbul kenti içindeki önemini sorgulayan projeler gerçekleştirdiler.

2013 yılında, sadece İstanbul değil tüm Türkiye için çok önemli gelişmelerin yaşandığı Taksim bölgesinin geleceğine dair fikirlerin üretilmesi için “Taksim Bölgesi için Alternatif Öneriler” konulu yarışma düzenlendi.

Haydarpaşa bölgesini düşünmek için yeni bir fırsat

2015 SOS İstanbul Yarışması’nın konusu ise, yoğun bir kentsel dönüşüm hareketine maruz kalan Kadıköy ile Üsküdar’ın arasında yer alan ve İstanbul kıyı bantı içindeki en önemli alanlardan biri olan Haydarpaşa limanı ve gar bölgesi olarak belirlendi. Bugüne dek bu alan için pek çok proje üretilmiş olmasına rağmen henüz bu bölgenin nasıl ve hangi amaçlarla kullanılacağını kesinleştiren bir projeye karar verilmemiş olması, Haydarpaşa üzerinde düşünmek ve yeni fikirler üretmek için önemli bir fırsat sunuyor. 

Reklam Goruntulenme Bolumu

Proje teslimleri 27 Ekim'e...

Toplumda demokrasi anlayışının yerleşmesi açısından son derece değerli olan eylemlerin yeni fikirler ve projelerle zenginleşmesi gerektiğine inanan İstanbulSMD, alternatifler üreterek, tartışarak uygar ve aydın olmanın öncüsü ve örneği olan gençleri, son zamanlarda çok önemli tartışmaların yaşandığı kamusal alan ve mekân konularında mesleki fikirlerini yansıtabilecekleri 2015 SOS İstanbul Fikir Projesi Yarışması'na davet ediyor. Yarışmaya, Türkiye ve KKTC’deki tüm üniversitelerden öğrenciler katılabilecek.

Haydarpaşayı konu alan yarışma iki bölgeden oluşuyor. Bunlardan birincisi Harem'den Mühürdar'a kadar uzanan sahil şeridinde yer alan Harem otobüs terminali, arabalı vapur iskelesi, liman işletmeleri, Haydarpaşa Garı ve arkası, Kadıköy meydanı ve Mühürdar Parkı’nı kapsıyor. İkinci alternatif alan ise Haydarpaşa Garı ve arkasında yer alan bölgeyi, Ayrılık Çeşmesi Marmaray istasyonuna kadar içeriyor.

2015 SOS İstanbul Fikir Projesi Yarışması'nın jürisi; Bünyamin Derman, Yavuz Selim Sepin, Alişan Çırakoğlu, Sibel Dalokay Bozer, Hakan Demirel, Yılmaz Kuyumcu ve Mehmet Ocakçı’dan oluşuyor.

Birincilik ödülünün 5.000 TL olduğu, 3.000 Euro bedelli Interrail Avrupa gezisi ödülünün de yer aldığı yarışmada toplam 29.000 TL ’lık ödül verilecek.

Projelerin en son 27 Ekim 2015 tarihinde teslim edileceği yarışmada, dereceye girenlerin ürünleri bir sergi ve kolokyumla kamuoyuna sunulacak.