Antalya'ya Florida Yakıştırması



Uluslararası Gayrimenkul Satış Şirketi REMAX Genel Müdürü Murat Goldştayn, Antalya'nın Avrupa'nın Florida'sı olacağını söyledi. Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Goldştayn, son yıllarda Türkiye'de inşaat sektöründe iyileşmeler yaşandığını da belirtti. Turist sayısındaki artışla gayrimenkul alımının başlayacağına değinen Goldştayn, "özellikle de İsveç, Norveç, Danimarka, Alman ve İngiliz turistler ikinci konut alacak'' dedi.

Türkiye'nin İspanyol ve Portekiz'e karşı yabancıların konut alımında yeni aday ülke olabileceğini de vurgulayan Goldştayn, ''en az İspanya kadar potansiyel yaratmalıyız. Antalya Avrupa'nın Florida'sı olacak. Çünkü Antalya inşaat sektörü gelecek vaat ediyor" açıklamasında bulundu.

İnşaat kalitesinin yükseltilmesi ve üst düzey gelir gruplarına yönelik konut üretimine ağırlık verilmesi gerektiğine de değinen Goldştayn, "Marka yaratılmalı. Böylece Avrupalı gayrimenkul yatırımcılarını Türkiye'ye çekelim. Çünkü Antalya'da golf turizmi çok yaygın. İklim uygun, plajlar çok iyi'' dedi.

Yıllık yeni konut ihtiyacı
Ülke genelinde yılda 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu ve konut sektöründeki sıkıntı nedeniyle fiyatların arttığını vurgulayan Goldştayn, daha kaliteli konut istendiğini de açıkladı. Son dönemde depreme dayanıklı konutların arttığını belirten Goldştayn, gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak görülmeye başladığını da sözlerine ekledi.

''Mortgage Yasası ile Yabancılara Mülk Satışı Yasası kabul edilirse, Türkiye uluslararası gayrimenkul piyasası haline gelecek" yorumunda bulunan Goldştayn, Mortgage Yasası'nın çıkmasıyla hem inşaat hem de gayrimenkul sektöründe birçok değişiklik yaşanacağını da anlattı:

''Bu sektörde kalite çok yükseğe çekiliyor. Bu nedenle de fiyatlar sürekli artıyor. 2003 yılında 133 bin, 2004 yılında 214 bin, bu yıl da 337 bin yapı ruhsatı belgesi alan var. Bunun yanında yapı kullanma izni belgesinde de geçtiğimiz yıla göre yüzde 37 artış sağlandı.

Avrupa'da sistemden yararlananların sayısı yüzde 37 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 0.7 seviyesindedir. Yeni çıkacak yasa ile Mortgage'in halkın yüzde 70'ine hitap etmesi bekleniyor.''