'2016'da İran'a Daha Fazla Mobilya İhracatı Yapacağız'



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul  Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Güleç, yaptığı açıklamada, İran'ın mobilyacılar için önemli bir pazar  olduğuna dikkati çekti.

Güleç, Türk mobilyasının İran'da marka olduğunu vurgulayarak,  "Gerçekten İran bizim için önemli bir pazar ve İran'da Türk mobilyası bir marka.  Türkiye'de üretilmiş bir mobilya İran'ın en lüks semtlerinde, en büyük mega  projelerinde kullanılıyor. Havaalanından tutun bütün 5 yıldızlı otellerde Türk  mobilyası tercih ediliyor. Tüketici İran halkı zaten Türkiye'de üretilen  mobilyalara büyük değer veriyor." diye konuştu.

'Ticaretin önünde engeldi'

Mobilyacılar olarak ambargoya rağmen hiç bu bölgeye kör kalmadıklarını  ve her zaman gittiklerini dile getiren Güleç, şunları söyledi:

"Biz özellikle tercihli ticaret anlaşmasıyla beraber Sayın Bakanımızla  beraber gittik ve mobilya bu tercihli ticaret anlaşmasının içine girdi. Daha  sonraki yapılan çalışmalarla biz bu pazara hep yoğunlaştık ama maalesef gümrük  oranlarının yükselmesi ve tabii bu ambargo bizim oraya daha fazla ticaret  yapmamızın önünde bir engeldi."

'Memnuniyet verici'

Güleç, 2015'in Aralık ayında bütün mobilyacıları bir araya  getirdiklerini, mobilya ve gıda sektörü olarak İran'a çok üst düzey bir ziyaret  yaptıklarını hatırlatarak, İran Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Tahran Ticaret Odası  Başkanı ile görüştüklerini söyledi.

Bu görüşmelerde, Türk mobilyasının onlar için ne kadar önemli  olduğunu, özellikle gümrük engelinin kaldırılması gerektiğini vurguladıklarını  anlatan Güleç, "Şimdi çok memnuniyet verici bir hadiseyle 26-31 Ocak'taki  İstanbul Mobilya Fuarı'na çok sayıda İranlı müşterimiz geldi. Potansiyel  müşterimiz çok geldi. İranlı mimarlar çok geldi. Bu ne demektir? Bu, inşallah  2016'da İran ile daha fazla mobilya ihracatı demektir." değerlendirmesinde  bulundu.