2017’nin İzmir’ine Muhalefet İnanmadı



Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 7 yıllık stratejik plan, muhalefet partilerini tatmin etmedi. Planı eksik bulan il başkanları, projelerin yapılacağına inanmadıklarını söyledi.

Kenti daha geriletecek

Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, planlar yapılır-ken Başkan Aziz Kocaoğlu’nun kendilerine yazı yazarak görüşlerini istediğini belirtti, şunları söyledi: Biz de görüşlerimizi beş sayfalık bir rapor halinde bildirdik. Stratejik planların hazırlanması güzel. Fakat planlar eksik. İzmir’i tam kucaklamıyor. Bize göre bu plan, kenti önceki plandan da geriye götürecek. Biz önümüzdeki günlerde, bu konuyla ilgili olarak  bir basın toplantısı yapıp görüşlerimizi ayrıntılı biçimde açıklayacağız.

Ulaşım ucuzlasın

DSP İzmir İl Başkanı Rıfat Mutlu: Kent merkezi sıkıntılı. Bu yüzden, çevre ilçelerdeki tarım sektörüne destek vermek gerek. Buralarda tarımsal sanayiye yönelik işyerleri açılabilir. İzmir’in merkezine çevre ilçelerden olan göç bu yolla tersine çevrilebilir. Bir de belediyenin gıda güvenliği konusuna önem vermesi gerekir. Sebze Hali’nde bir gıda kontrol laboratuarı kuralabilir. Ayrıca ulaşım ücretlerinin kesinlikle düşürülmesi gerekir. Çünkü bütün çağdaş şehirlerde toplu ulaşım özendirilir. Otopark ücretleri düşürülmelidir.

İş sorunu çözülmeli

Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Fatih Dalan, ken-disinin planlarda gördüğü üç önemli konunun ulaşım, turizm ve fuarcılık olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ulaşım konusunda İzmir Limanı’nın ne olacağı belli değil. Sorunlar var. Turizm için yolcu limanı lazım. O da hazır değil. Süper Lig’de bir takımı olmayan şehirde kültür ve sosyal hayattan da bahsedilemez. Bu kentte yüzde 26 oranında işsizlik var. Sanayi yatırımlarına öncelik ve teşvik verilmesi lazım. Biz İzmir için iş ve aşın çözülmediği bir rota kabul etmiyoruz.”

Vaadlerini tutmalı

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Müsav-vat Derviş-oğlu: “İzmir’in bilinmeyen sorunu yok. Sorunları herkes biliyor. Fakat kentin önüne konan hedeflerle ilgili adımlar atılmıyor. Burada eksik, yönetici kararlılığıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçildi. Seçim sürecinde ciddi vaatleri oldu. İzmir’e 5 milyar TL yatırım yapacağını söyledi. Şimdi biz bu vaatlerini ve stratejik planda yapılacağı söylenen projeleri eyleme nasıl geçireceğini açıklamasını bekliyoruz.”

İzmir’e ne yaptı ki?

Saadet Partisi İl Başkanı Şera-fettin Kılıç; “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’ diye de bir söz var. Mevcut belediye başkanı bugüne kadar ne yaptı ki, bundan sonra da stratejik planlarda yazılanları tamamlasın. Bugüne kadar başlayıp da bitirdiği bir projeyi göremiyoruz. Metroya Burhan Özfatura başlayıp bitirdi. Ondan sonra bitirilen metro hattı yok. Planlarda birçok yerde düzenleme sözü geçiyor. Ancak kaldırım düzenlemesi yapabiliyorlar. Planlarda yazılanlar eksik olsa da güzel şeyler var. Fakat ben onları da yapabileceklerine inanmıyorum.