Türkiye Tarihini Geri İstiyor



New York Metropolitan Müzesi, İtalya'dan yağmalanan tarihi eserleri iade kararı aldı. Bu karar Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü Anadolu'dan kaçırılan bir çok tarihi eser, aralarında Metropolitan Müzesi'nin de bulunduğu, yurtdışındaki bir çok müzede sergileniyor. Türkiye, Bergama Zeus Sunağı'ndan, Cizre Ulucami kapı tokmağına kadar bir çok tarihi eseri geri istiyor.

Türkiye'de arkeolojik çalışmalar her yıl başka bir zenginliği gün yüzüne çıkarıyor. Ama bu zenginlik her zaman Türkiye'de sergilenemiyor. Tarihi eserlere 19. yüzyıldan beri hırsızlar dadanmış durumda. Türkiye'den çalıyorlar, başka bir ülkede sergileniyor. İşte bir örnek, Ayasofya camii haziresindeki Sultan 2. Selim türbesinin 110 yıl önce çalınan çinileri, bugün Fransız Louvre Müzesi'nde.

Türkiye gibi tarihin beşiği olan İtalya ve Yunanistan da benzer durumla karşı karşıya. Ama şimdi New Yyork Metropolitan Müzesi, İtalya'dan yağmalanan tarihi eserleri iade kararı aldı. Bu karar çalınan eserleri geri getirmek için uğraşan Türkiye'yi de umutlandırdı.

işte Türkiye'den kaçırılan eserlerin başlıcaları ve şu anda bulundukları ülkeler: İlk sırada Almanya var. Türkiye, bu ülkeden; "tarihini" geri istiyor.

Almanya
- Boğazköy sfenksi
- Bergama zeus tapınağı
- Aphrodisias - ihtiyar balıkçı heykeli
- Konya Beyhekim Camii mihrabı
- Troya hazineleri (Troya eserlerinin önemli bir bölümü de Rusya'da bulunuyor)
- Hacı İbrahim Veli Türbesi Sandukası

Amerika Birleşik Devletleri
- Herakles heykeli
- Kumluca Eserleri

Danimarka
- Diyarbakır Müzesi'nden çalınan Bronz Sfenks Figürü
- Akşehir Seydi Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka
- Cizre Ulucami kapı tokmağı
- Hayrani Türbesi Sandukası

İngiltere
- Hacı Bayram Veli Şamdanı

Avusturya
- Üçlü Hekate Heykeli

Fransa'dan Lidya eserleri, İtalya'dan da İnterpol tarafından ele geçirilen yazıtın Türkiye'ye geri verilmesi talep ediliyor. Türkiye tarihini geri istiyor, ama eserlerin iadesi için uzun bir mücadele gerekiyor.