2023 Yılına Kadar Her Şehre Bir ''Bilim Merkezi'' Kurulacak



Bir dizi temaslar için ABD'de bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ziyaretinin ikinci ve üçüncü gününde, Hollywood'da bulunan Universal Stüdyoları ile San Francisco'daki Exploratorium Bilim Merkezi'ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Ergün, bugün hala Türkiye'de çocukların derli toplu bilim merkezi görme şansına sahip olmadığını dile getirerek, hızlı bir şekilde Türkiye'nin 81 ilinde bilim merkezlerinin kurulmasını sağlayacaklarını, 3-4 yıl içinde büyükşehirlerde, 10 yıl içinde de Türkiye'nin bütün şehirlerinde bilim Merkezleri'nin ortaya çıkacağını anlattı.

Bir ülkede daha çocuk yaşta insanların bilime olan ilgilerini artırınca o ülkedeki teknolojik gelişmelerin de art arda geldiğini dile getiren Ergün, Türkiye Cumhuriyetinin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar Türkiye'nin bütün şehirlerinde ''Bilim merkezlerinin'' olacağını belirterek, bu hedefi 2023 vizyonuna eklediklerini kaydetti.

Teknoloji firmalarını bu bilim merkezleri için entegre çalışan, bunları destekleyen hale getireceklerini ifade eden Ergün, teknoloji firmalarının bu bilim merkezlerinin bazı bölümlerini doğrudan doğruya finanse edeceklerini kaydetti.

Şu anda organize sanayi bölgelerinde meslek liselerinin, yüksek okullarının, fakültelerin kurulması için çalışmalar yaptıklarını bildiren Ergün, bu çerçevede Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin de (TAYSAD) bir vakıf üniversitesi kuracağını anlattı.

Ergün, sanayicilerin, kaynaklarının bir kısmını ARGE'ye ayırdıklarında hükümet olarak teşvikler verdiklerini dile getirdi.

Yerli Hollywood

Nihat Ergün, Los Angeles temaslarında dünyanın en büyük film endüstrisi Hollywood tesislerini yerinde inceleyerek, Türkiye'nin kendi Hollywood stüdyolarını kurmak için çalışmalar yaptığını belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski SEKA arazisi olarak bilinen alanda 1.500 dönümlük film stüdyolarının kurulmaya başlandığını aktaran Ergün, ''Filmlerin tamamı Hollywood'da stüdyoda çekildi. Bizse o filmlerde bambaşka bir dünya görüyoruz. Bir endüstri ortaya çıkarmışlar. Türk dizilerinin çok fazla ülkede izleniyor olması bizi de hareketlendirdi. Kocaeli'nde kurulan stüdyolarda TRT ile Osmanlı dizisi çekiyorlar'' diye konuştu.

''Bu sektör doğarken, sadece bir sanatsal faaliyet değil, bir endüstriye nasıl dönüşebilir, bunun çalışmasını yapmak lazım'' diyen Ergün, Kocaeli'nde stüdyoların yanı sıra dekor ve kostümleri yapan merkezlerin de olacağını ve buraların zamanla turizm merkezi haline geleceğini söyledi.