21 Bin Vatandaş TOKİ'ye Dava Açtı



Bursa Osmangazi'deki kentsel dönüşüm projesinin skandala dönüşmesine şehir plancıları ve mimarlardan tepki yağdı.

Bugün Gazetesi'nden Cihan Acar'ın haberine göre, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 4 bin kişinin mağdur edildiği Doğanbey konutlarındaki vatandaşların açtığı bin 500 davanın yanı sıra Türkiye genelinde TOKİ'ye karşı 21 bin 127 dava açıldığını söyledi.

Bu kadar davanın ciddi sorunun göstergesi olduğunu kaydeden Candan, vatandaşların konutlarını zamanında teslim alamadığı için ya da düşük kalite malzeme kullanılmasından dolayı dava açtığını kaydetti. Candan, "TOKİ umut satıyor, insanlar gerçekle yüzleşince davalık oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Ayrıcalıklı imar hakkı

MHP Osmangazi Meclis Üyesi Grup Sözcüsü Cemil Aydın, hak sahiplerine sorulmadan dairelerin metrekarelerin artırılmasında Altepe'nin imzası olduğunu söyledi.

Aydın, "Alınan kararla değişik tipte daireler çıktı. 50 bin 100 bin lira gibi hak sahiplerini zorlayacak maliyetler çıkarıldı. Daire teslimleri uzadı. Kahrından vefat edenler oldu. İlk etapta 13 kattı daha sonra 23'e çıkarttılar. Bu nasıl bir zarar oluyor. Ranta yönelik proje ile Bursa'nın silüetine hançer sapladılar" şeklinde konuştu.

13 kattı 23'e çıkardılar

Meslek odalarının en fazla davalı olduğu kurumun başında TOKİ'nin geldiğine dikkat çeken TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Türkiye'nin çeşitli illerinde TOKİ'ye karşı meslek odalarının açtığı 100'ün üzerinde dava olduğunu kaydetti.

Kahraman, bu sıkıntıların temelinde yatan faktörün TOKİ'ye verilen ayrıcalıklı imar hakları olduğunu kaydetti. TOKİ'ye bölgelerdeki yapılaşma yoğunluğunun çok üzerinde yapılaşma hakkı verildiğini kaydeden Kahraman, "Davaların çoğu lehimize ama uygulanmıyor.

TOKİ yasal olarak tanımlanmış plan yapma yetkisini kullanarak farklı planlar adı altında bunları yeniden askıya çıkartıyor. Hukukta kazandığınız süreç burada işleyemiyor. TOKİ, kente karşı işlenen suçlar anlamında en ön plandaki kurum" dedi.

Plancılık açısından facia

Bayındır, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Haluk Eyidoğan ise TOKİ'nin Doğanbey projesinin şehir plancılığı acısında bir faciaya dönüştüğünü kaydetti.

Eyidoğan, "Planlara aykırı ve çok yüksek. Bursa'nın silüetini bozan çok yoğun yüksek yapılaşma bir projeye dönüşmüş. Bu proje değiştirilmiş hak sahipleri müdahil olamamış ve mağdur edilmiş.Şu an TOKİ ve onunla birlikte çalışan 100 kadar müteahhit firma Türkiye'nin en çok ev sahibi" ifadelerini kullandı.