22 İl Doğalgaza Kavuşuyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, daha önce Kasım olarak belirlenen doğalgaz piyasasını 1 Ekim'de açacaklarını açıkladı. Böylece, kapısına kadar doğalgaz gelmiş 22 ilde dağıtım ihaleleri yapılabilecek.
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, kapısına kadar doğalgaz gelmiş 22 ilde dağıtım ihalelerini yapmak amacıyla, Kasım olarak belirlenen doğalgaz piyasasını 1 Ekim'de açacaklarını açıkladı.

Günay, doğalgaz piyasasının açılışını bir ay öne çekme kararının nedenleri ile elektrik piyasasındaki son gelişmeleri anlattı. Doğalgaz piyasasının, önceden duyurulan tarihten bir ay önce açılması için Başbakanlığa yazı yazdıklarını ve bu konudaki kararnamayi beklediklerini söyleyen Günay'ın aktardığı son gelişme ve değerlendirmeler şöyle:

ERKEN BİTİRDİK:
Hazırlıklarımızı erken bitirdik. Kararname çıkar çıkmaz 22 ilde doğalgaz dağıtım ihalelerini yapacağız. 1 Ekim'den itibaren, doğalgaz alanında faaliyet gösteren herkes (BOTAŞ, belediyeler, dağıtım şirketler) lisans almak için bize başvuracak. Ülke içinde doğalgaz fiyat tarifelerini belirleme yetkisi sadece Kurul'da olacak. Doğalgaz dağıtım yapan belediyeler hesaplarını ayıracak.

BÜYÜK İLGİ VAR:
Doğalgaz dağıtım ihalesi yapılacak 22 il için dünyanın dört bir yanından büyük ilgi var. Yıl bitmeden ihaleleri sonuçlandırmayı planlıyoruz.

TEK FİYAT DÖNEMİ BİTİYOR:
Yeni fiyat tarifeleri için TEDAŞ, 2003 yılının başında EPDK'ya başvuracak. Ancak artık ülkenin her yerinde aynı fiyat uygulaması sona erecek. Hakkari'de tüketilen elektriğin maliyeti ile Samsun'da, İstanbul'da tüketilen elektriğin maliyeti birbirinden çok farklı. İşte bölgelerin, elektrik santrallarına olan uzaklıkları, her yerde farklılık gösteren kayıp-kaçak oranlarına göre farklı fiyat tarifeleri ve farklı lisanslar verilecek. Kayıp-kaçak oranı yüksek olan illerde, elektriğin fiyatı daha yüksek olacak. Bu da bir iç denetim mekanizması yaratacak.

ELEKTRİK İÇİN 92 BAŞVURU:
Elektrik piyasasının açıldığı 3 Eylül'den bu yana yapılan başvurular 92'ye ulaştı. Bu 2 bin megavatlık bir kurulu güce denk geliyor. Başvuruların yoğunluğu nedeniyle firmalara teşekkür mektubu yazdık. 92 üretim başvurusunun 46'sını rüzgar santralı, 29'unu hidroelektrik santral kalanını da doğalgaz, linyit ve naftaya dayalı tesisler oluşturuyor.

AŞIRI KARI KABUL ETMEYİZ:
Elektrik sektöründe Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet ve İşletme Hakkı Devri'ne göre sözleşme imzalamış ve faaliyette bulunan bütün kuruluşlar, bizden lisans almak zorunda. 2003'ün ilk üç ayından itibaren başvuruları inceleyeceğiz. Bu incelemede, önce kazanılmış haklar gündeme gelecek. Üreticinin yatırım yapması nedeniyle mağdur olması elbette istenmez. Ama aşırı kárı da hiçbir hukuk sistemi korumaz. O nedenle önce sözleşmedeki ayrıntılar objektif olarak incelencek ve devlet yararıyla, üretici yararı optimum bir noktada uzlaştırılacak.

ARZ FAZLASI AVANTAJ:
Elektrikte arz fazlasının ne olacağı sorusu o kadar sık soruluyor ki. Bu, tamamen eski devletçi zihniyete göre sorulan bir soru. Ama artık şöyle düşünmek zorundayız. TEDAŞ artık en ucuz elektriği almak zorunda. Arz fazlası piyasanın gelişmesi için büyük avantajdır. İşte bizim TRT'ye elektrik payının kaldırılması başvurumuzun nedeni de bu anlayışa paraleldir. Amaç rekabet olunca Ticaret A.Ş toptan satış fiyatı, TEDAŞ en ucuz elektriği tüketmek zorunda. Burada belirlenecek fiyat önemli.