23 Kişinin Öldüğü Patlamada Tek Sanık Yok



Gülhan Çubuk, Aslan Doğan, Ömer Poyraz, Heybetullah Güleç, Hacıyar Şehriyar Memedov, Semra Bakkal, Hasan Akhun, Navroz Mamadov, Ömer Vural, Halit Alkan, Kazım Nişli, Hüseyin Taylanoğlu, Lezgi Şimşek, Zübeyir Bal, Yaşar Kara, Kadir Cesur, Orhan Saday, Metin Erdoğan, Selçuk Başlar, Mehmet Coşkun, Sedat Çelik, Satılmış Haylamaz, geçen yıl bugün Davutpaşa’da bir maytap atölyesinde kulakları sağır eden patlamayı duydu. Çoğu için bu duydukları son ses oldu. Davutpaşa’da 23 kişinin ölümüne, 120 kişinin yaralanmasına yol açan patlamanın üzerinden tam bir yıl geçtiği halde adalet bir türlü ilerlemiyor.

Zeytinburnu Kaymakamlığı, ilçe belediyesinde çalışan altı görevlisinin soruşturulmasına izin vermedi. Savcılık, ısrarlı yazılarına rağmen isim bildirmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Bölge Müdürü Atalay Tanış’a soruşturma izni istedi.

Davutpaşa’da geçen yıl bugün meydana gelen patlama sonrası hazırlanan bilirkişi raporu Zeytinburnu Belediyesi (ZB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ, BEDAŞ ve ÇSGB’yi kusurlu bulmuştu. Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, bu rapor doğrultusunda ilgili kurumlara yazı yazarak, sorumluluların bildirilmesini istedi.

Birbirlerini suçladılar

Ayları bulan yazışmalardan sonra Zeytinburnu Belediyesi, altı isim bildirdi ancak sorumlu olarak, İBB’yi ve İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu tuttu. Beş isim bildiren İBB’ye göreyse sorumluluk İçişleri Bakanlığı ve Zeytinburnu Belediyesi’ndeydi. Altı isim bildiren BEDAŞ’a göre imar affı çıkaranlar sorumlu tutulmalıydı.

Daha sonra savcılık bildirilen isimler için ilgili mülki amirliklerden soruşturma için izin istedi. Zeytinburnu Kaymakamlığı, belediye çalışanlarının soruşturulmasına izin vermedi.

İBB ve İSKİ çalışanları için başvurulan İstanbul Valiliği ve BEDAŞ persaneli için izin istenen Bayrampaşa Kaymakamlığı’ndansa henüz bir haber yok.

Bakanlık direniyor

Bu arada ÇSGB, 10’da 1 kusurlu bulunduğu halde hiç sorumluluk kabul etmedi. Savcı Ali Haydaroğlu, aylar süren yazışmalara rağmen isim bildirmemekte direnen Bölge Müdürü Tanış hakkında, patlamada sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Valiliğe başvurup soruşturma izni istedi.