235 Bin Konutun Elektriğini Üretiyor!



Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde 81 rüzgar türbini ile kurulan Türkiye'nin ikinci büyük rüzgar santrali, 235 bin konutun elektriğini sağlıyor. İlçeye gelenleri girişte halkın "Katmerli'nin Tepe" olarak isimlendirdiği alanda yükselen rüzgar türbinleri karşılıyor. Yapımına 2012 yılında 22 türbin ile başlanan proje, yeni yatırımlarla 2013 yılında 12, 2014 yılında ise 16 türbinin eklenmesiyle büyüdü. Projenin ikinci etabında ise 31 türbin inşa edilerek, Türkiye'ye en büyük rüzgar enerjisi santrallerinden biri kazandırıldı. Dinar Rüzgar Enerji Santrali İşletme Şefi Umut Ali Özilter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, santralin kurulu güç açısından Türkiye'nin en büyük ikinci santrali olduğunu söyledi.

Çevre dostu teknoloji
Bölgenin rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretmek açısında verimli bir yer olduğunu belirten Özilter, "81 türbin ile 200 megavat güce ulaştık. Yaklaşık 235 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak durumdayız." dedi. Santralin bulunduğu alana zararının olmadığına işaret eden Özilter, şöyle devam etti: "Burası orman arazisi olarak geçiyor ama gördüğünüz gibi hiçbir ağaç kesmedik. Aksine 22 bin ağaç diktik. Her yıl ilave ederek, bu ormanı büyütme hedefindeyiz. Rüzgar teknolojisi gerçekten çevre dostu. Bunun gibi santraller ülke bazında büyüdükçe, elektrik üretiminde dışa bağımlı olarak kullandığımız doğalgaz çevriminin yerini rüzgar enerjisi alacak. Rüzgar ve güneş enerjisi, ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltacak."

"Rüzgar enerjisinin Türkiye'de önü açık"
Özilter, rüzgar teknolojisinin Türkiye'de 2012'den sonra geliştiğini ve yatırımların arttığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Süreç ülkemizde biraz geç başladı. Şu anda üretilen toplam elektriğin yüzde 5'leri civarında bir hacme sahip. Ama çok hızlı gelişti, 2012'de yüzde 2'lerden yüzde 5'lere çıkması gayet büyük bir gelişmedir. Dünyada İspanya, Almanya, İngiltere ve Danimarka gibi ülkeler bu işin öncülerinden. Hollanda'da tüm raylı taşımanın enerji ihtiyacı yenilebilir enerjiden ve büyük oranda rüzgar enerjisinden karşılanıyor. Bunlar önce dünyamız ve insanlık için, sonrasında kendi ülkemiz için iyi şeyler. Gelecek nesle daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Rüzgar enerjisinin Türkiye'de önü açık görünüyor."

İstihdama katkı sağladı
Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar da yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması adına yatırım yapan firmaya her türlü kolaylığı sağladıklarını vurguladı. Önce 115 megavat, ardından da 200 megavata çıkan bir yatırımla hem ilçe hem de ülke ekonomisine büyük katkı sunulduğunun altını çizen Acar, şunları kaydetti: "İstihdam büyük oranda Dinar'dan gerçekleştirildi. Türkiye’nin ikinci büyük rüzgar enerjisi yatırımı olduğu için kendileriyle gurur duyuyoruz. İlçemiz rüzgar ve güneş enerjisi açısından önemli potansiyele sahip. Güneş enerjisi yatırımları ve 16 yıldır çalışan bir hidroelektrik santralimiz var. Termik santral yapılması için hazırlıklar son aşamada. İnşallah önümüzdeki yıl çalışmalar başlayacak. 4-5 yıl içerisinde de üretime geçecek. Dinar enerji açısında önemli bir üretim merkezi olacak."

Reklam Goruntulenme Bolumu