24 Hemzemin Kapanıyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortaklaşa yürüttüğü Aliağa-Menderes hattının metro standartlarına çıkarılmasını öngören hızlı tren projesinde sona yaklaşıldıkça, çalışmalar da hızlandı. Toplam uzunluğu 79 kilometreyi bulan hattın 4 yıldan bu yana kapalı olması nedeniyle TCDD, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden kaydırdığı iş makineleriyle hattı revize etmeye çalışıyor. Hattın yaklaşık 45 kilometrelik bölümünün yeni baştan yapılması kararlaştırıldı.

Riskli noktalar

TCDD, hat üzerinde yoğun bir çalışma başlatırken, hemzemin geçitlerin bulunduğu bölgelerde can ve mal güvenliği açısından yaşanabilecek tehlikeleri de gündeme getirdi. TCDD, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı'na yazı göndererek, 79 kilometrelik hat üzerinde yer alan ve bugüne kadar yüzlerce kişinin ölümüne neden olan 24 hemzemin geçidinin, araç ve yaya trafiğine kapatılmasını istedi.

Çıkmaz sokak

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ve kısa adı UKOME olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi de geçtiğimiz eylül ayında yaptığı Genel Kurul'da hemzemin geçitlerin kademeli olarak kapatılmasına karar verdi. TCDD'den gelen yazı üzerine Büyükşehir Belediyesi, trafiği olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde hemzemin geçitlerinin bir bir kapatılabilmesi için planlama çalışması başlattı. Çınarlı Karakolu önünden geçen ve Ağaçlı Yol'a doğru giden hemzemin geçidi de kapatılacak. Karakoldan hemzemine kadar olan alan, çıkmaz sokak haline gelecek.

TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, İzmir Banliyö Sistemi'nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında toplam uzunluğu 79 kilometreyi bulan Aliağa-Menderes hattındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. 45 kilometrelik bölümde yer alan hemzemin geçitlerin can ve mal güvenliği açısından risk taşıdığını anlatan Eriş, şunları söyledi:

"Tren yolu uzun süre trafiğe kapalı olduğu için vatandaşlarda alışkanlık oldu. Hemzemin geçitlerden kontrolsüz geçiyorlar. Artık çalışmalarda son aşamaya gelindi. Daha önce işin programının gerisinde kalınması nedeniyle, trafik sıkışıklığı yaşanmasın diye hemzemin geçitlerin kapanmasını 6 ay erteledik. İstenmeyen bir olaya sebebiyet vermemek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, hemzemin geçitlerini kapatması yönünde yazı yazdık."

İşte listedeki geçitler

Menemen'de 2, Koyundere'de 3, Ulukent'te 4, Ciğli'de 3 hemzemin geçit kapatılacak. Şemikler, Demirköprü, Alaybey, Çınarlı, 1517 Sokak, Zeytinlik, Gürçeşme (2), 1433 Sokak ve Gaziemir (3) hemzemin geçitleri de tarihe karışacak. Hemzemin geçitlerin kapatılmasıyla yaya ulaşımları alt ve üstgeçitlerle, araç geçişleri ise bazı yerlerde köprülerle sağlanacak. Hemzeminlerin kapatılma işleminin, kademeli olarak gerçekleştirileceği açıklandı.