24 Şubat’ta Uyarmıştı



Bilim adamları bölgedeki hareketliliğe ilişkin sık sık dikkat çekerken, ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Polat Gülkan’ın Meclis Araştırma Komisyonu’nu 24 Şubat’ta uyardığı anlaşıldı. ODTÜ Deprem Araştırma Merkezi ekibi, 24 Şubat 2010’da komisyona yaptığı detaylı sunumda, herkesin İstanbul’a yoğunlaştığını ancak, Malatya, Adıyaman, Elazığ hattında da deprem beklentisinin büyük olduğunu söyledi. Komisyon tutanaklarına göre Gülkan, şöyle dedi:

“Herkesin dikkati İstanbul üzerindedir. Çünkü 2000’de Amerikalı birtakım bilim adamları bir tahminde bulunmuştur. İşte herkes onun üzerine atladı ama bu bir tahmin değildir, topun ağzında olan başka yerler de var. Bursa... Kimse söz konusu etmiyor buradan. İzmir... Kimsenin pek fazla söz ettiği yok. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Elazığ... Yani bunları bir göz korkutma olarak söylemiyorum ama hesapladığınız zaman, -Türkiye deprem bölgeleri haritasının müellifi benim. Ben hesapladım bunları- onların da en az İstanbul kadar tehlikeli, riskli yerler olduğunu biliyoruz.”

‘Başka illerimiz de var’

Depremin ardından da Milliyet’e konuşan Gülkan, şunları söyledi: “Ben bu uyarıyı kehanet şeklinde yapmadım. Bütün bilgiler böyle bir riski büyük oranda gösteriyordu. Herkes İstanbul’a odaklandı. Doğrudur. Nüfus yoğunluğu, sanayisi ve alt yapısı önemli. Ancak başka yerler de aynı riski taşıyor. Bunları TBMM’de saydım. İçinde Elazığ da vardı. Bir gerçeği ifade ettim.” 

Afet İşleri de uyarmış

Doğu Anadolu Fayı ve çevresindeki fayların tehlikeli bir depreme yol açacağının, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce 2005 ve 2007’de hazırlanan raporlarla yetkililere bildirildiği ortaya çıktı. Ancak bu raporlar ve uyarılara karşı herhangi bir önlem alınmadı. 2005’te hazırlanan raporda, tehlike altında bulunan iller Elazığ, Bingöl, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş olarak açıklandı. Raporda, uzun süredir sessiz olan Palu-Sincik fayı ile Gölbaşı-Türkoğlu fayının kırılmasının yaklaşık 120 bin konutun yıkılması anlamına geldiği belirtildi.