'25. İlçe' Tartışması

Başkentte yıllardır ilçe olmayı bekleyen ve çağdaş şehir planlamalarıyla dikkat çeken iki önemli semt olan Batıkent ve Çayyolu sakinleri, geçen haftalarda Ankara'nın 25. ilçesinin Pursaklar olacağının açıklanmasıyla hayak kırıklığına uğradı. AKP hükümetinin oy hesabı yapması nedeniyle her iki semtin de cezalandırıldığına dikkat çekilirken, Batıkent ve Çayyolu'nun yerine Pursaklar'ın ilçe olmasının adaletsizlik olduğu vurgulanıyor.

Başkentin 15'i metropol, 9'u da müstakil olmak üzere toplam 24 ilçesi bulunuyor. Bu ilçelere bir yenisinin daha ekleneceğinin kararlaştırılmasının ardından beklenti içine giren Batıkent ve Çayyolu sakinleri, Ankara'nın yeni ilçesinin Pursaklar olacağının açıklanmasıyla hayal kırıklığı yaşadı. AKP hükümetinin hazırladığı yasa tasarısına göre, Keçiören'e bağlı Pursaklar ilçe olurken, Saray, Sirkeli ve Esenboğa beldeleri ise yeni ilçeye bağlanacak. Son nüfus sayımına göre Pursaklar'ın nüfusu 64 bin 197.

Yıllardır modern bir şehircilik anlayışıyla gelişen ve örnek gösterilen Batıkent'in 350 bin, Çayyolu'nun ise 250 bini aşan nüfusu bulunuyor. Her iki semtin de ilçe statüsü kazandıktan sonra çözülebilecek sağlık ve güvenlik sorunları bölgede yaşayan yurttaşlara büyük sıkıntı yaşatıyor. Hem Batıkent'in, hem de Çayyolu'nun 100 binlerce kişilik nüfusuna karşın bugün bir hastanesi dahi yok. Aynı zamanda güvenlik sıkıntıları da yaşayan söz konusu iki semtin yeteri kadar emniyet birimi de bulunmuyor. Bugün her iki semt, başkentin birçok metropol ilçesinden daha gelişmiş düzeydeyken, neden hala ilçe statüsü kazanmadıkları sorusu akılları karıştırıyor.

'Resmen cezalandırılıyoruz'

Batıkent tek başına Yenimahalle ilçesinin hemen hemen yarısını oluşturuyor. Çayyolu da Yenimahalle'nin yanı sıra aynı zamanda Çankaya ilçesine de bağlı bulunuyor. Her iki semtin de ilçe olması durumunda Yenimahalle'nin küçüleceği ve AKP'nin söz konusu bölgelerde etkinliğinin azalacağı belirtiliyor. Yenimahalle Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi ve yıllardır Çayyolu'nun ilçe olması için mücadele veren Engin Uç , Pursaklar'ın ilçe olacağının duyurulmasıyla Çayyolu sakinlerinin büyük şaşkınlık yaşadıklarını ve çok üzüldüklerini söyledi. Uç, "İlçe olmayı hak eden semt hangisi diye herhangi bir Ankaralıya sorulsa alınacak yanıt 'Çayyolu' olacaktır. Ancak, 250 bin kişinin yaşadığı Çayyolu, AKP'nin politik hesaplarına yenik düşerek ilçe yapılmamış, bu semtte yaşayanlara büyük haksızlık edilmiştir" diye konuştu. AKP'nin yoğun olarak oy aldığı, 64 bin nüfuslu Pursaklar'ı ilçe yapıp ödüllendirdiğini belirten Uç, seçimlerde ancak üçüncü parti olarak çıktığı 250 bin nüfuslu Çayyolu'nu ise cezalandırıldığını kaydetti. Uç, tepkisini şöyle dile getirdi:

"İlçesi ile ortak sınırı olmayan, iki parçalı görünüm arz eden, bir yanı iki askeri birlikle, diğer yanı üniversite yerleşkeleriyle kentten kopuk görünüm arz eden Çayyolu bu politik kararı hiçbir zaman unutmayacak, ilçesine gidebilmek için her dört vasıta değişiminde kendilerini minnet ve şükranla anacaktır."

'Siyasi hareket ediliyor'

Batıkent Birlikteliği içinde yer alan Kent Koop Mahallesi Muhtarı Şükran Ayaz ise 8 mahallenin muhtarı öncülüğünde Batıkent'in ilçe olması için yıllardır yapılan ve hala süren çalışmalar bulunduğunu söyledi. Pursaklar'dan önce Batıkent'in ilçe olmayı hak ettiğini belirten Ayaz, "Pursaklar ilçe olurken, neden Batıkent, 350 bin nüfusu olan bir yer, ilçe olmuyor? Bunu anlayamıyoruz. Bu gibi kararlar siyasi bir kaygıyla alındığı için Batıkent hep ikinci plana atılıyor, önemsenmiyor" diye konuştu. Batıkent'in bu kadar büyük bir nüfusa sahip olmasına karşın hala bir hastanesinin bile olmadığına dikkat çeken Ayaz, "Batıkent'te yaşayanlar çok mağdur durumdalar. İlçe olmak istiyoruz. Doğru dürüst hizmet alamıyoruz" dedi. Ayaz, şunları söyledi:

"Batıkent'in ilçe olması istemiyle bir imza kampanyası başlatmıştık. 90 bin imza toplamıştık. İmzaları Başbakanlık'a sunduk. Gündeme alındı denildi. Zamanı geldiğinde Batıkent ilçe olacak denildi, maalesef o şekilde kaldı. Herhangi bir sonuç alamadık bu girişimden."

Batıkent'in sürekli büyüdüğünü ve çağdaş bir yerleşim alanı olduğunu belirten Ayaz, TBMM'de söz konusu tasarı görüşülürken Batıkent'in unutulmamasını istedi.