25. Yapı Fuarı – Turkeybuild Ankara 'Yeni Mekanında'



Bölgesinin en büyük fuarı olma özelliğini 25 senedir koruyan ve yapı sektörünü ortak bir platformda bir araya getiren Yapı Fuarı – Turkeybuild Ankara, bugün (20 Eylül 2012) kapılarını açtı. Fuar bu yıl, yeni mekanı Congresium, ATO Kongre ve Sergi Sarayı’nın 12 bin metrekarelik sergi alanında, 200’den fazla katılımcı firma ve binlerce ürün çeşidini 30 bin ziyaretçi ile buluşturuyor.

Yapı Fuarı – Turkeybuild Ankara'nın açılışında basın mensuplarına yapı sektörü hakkında ayrıntılı değerlendirmede bulunan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Barış Onay, bu yıl Yapı Fuarı Ankara'yı 25. defa açtıklarını ifade ederek sürecin devamlılığına vurgu yaptı. Son çeyrek asırda Ankara’nın ciddi bir değişim geçirdiğini gözlemlediklerini ifade eden Onay, söz konusu sürecin Esenboğa Havaalanı'nın yenilenmesi ile başladığını ve Ankara'nın mevcut 'memur kenti' algısının 'sanayi kenti' yönünde değiştiğini belirtti.

Yapı sektörünün Anadolu’daki gelişimini anlamak için Ankara'daki durumun ve Yapı Fuarı Ankara'nın belirleyici olduğunu vurgulayan Onay, bu anlamda Başkentin Anadolu'nun kalbi olduğunu söyledi. Halihazırda büyümeye yönelik bir talebin var olduğunu ve fuarın bu yıl yüzde 20 büyüdüğünü aktaran Onay, 200’e yakın firmanın yer aldığı ve yoğunlukla profesyonellerin katıldığı Yapı Fuarı Ankara'nın 25 – 30 bin ziyaretçi çekmesini beklediklerini ifade etti.

Daha sonra yapı sektörüne dair yıllık değerlendirmelerini paylaşan Onay, Türkiye’nin ve yapı sektörünün büyüme rakamlarını kıyaslayarak, Merkez Bankası’nın açıklamaları çerçevesinde, ülkenin yumuşak iniş sürecinde olduğunu hatırlattı. Bu anlamda Merkez Bankası’nın ekonomiye yönelik planlarının gerçekleştiğini belirten Onay, bu bağlamda yapı sektörünün beklenilen değerlerin altında olduğunu vurguladı. Yapı sektörünün ilk 6 ayda belirsizliklerden olumsuz etkilendiğine dikkat çene Barış Onay, sektörün sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için güven ortamının oluşmasının ve şartların belirli olmasının önemli olduğunu aktardı. "Konutta KDV belirsizliği", "Mütekabiliyet Yasası'nın beklentileri tam olarak karşılayamaması" ve "Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulama etabına henüz tam olarak geçilmiş olmaması"nı sektörü olumsuz etkileyen temel unsurlar olarak sıraladı.

Dördüncü çeyrekte bu üç belirsizlikten en az ikisinin çözülmüş olması gerektiğini belirten Onay, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu üç maddeden 'Kentsel Dönüşüm Yasası' ile ilgili olan başlığın çözümleneceğine dair açıklamalarda bulundu. Bununla birlikte konutta KDV oralarının da netleşmesi yapı sektörünü rahatlatacaktır" dedi.



25. Yapı Fuarı – Turkeybuild Ankara, Söğütözü'ndeki Congresium ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nda 23 Eylül Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.