26 Yılda 16 Kriz Gören Safkar'dan Kriz Evliliği



Küresel ekonomik krizin etkilerini azaltmak isteyen şirketler, ayakta kalmak için birleşme yoluna gidiyor. Safkar ve Penguen markaları ile üretim yapan Ege Soğutmacılık, çoğunluk hisselerini prefabrik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Abaş'a sattı. 26 yıllık geçmişe sahip olan Ege Soğutmacılık, ortaklık ile kriz döneminde bilgi, beceri ve ekonomik yapılarda paylaşıma giderek, mevcut durumunu korumayı amaçlıyor.

Öte yandan, krizde büyüme operasyonlarının ilk ayağını savunma sanayii şirketi Teksav'ın yüzde 51'ini satın alarak gerçekleştiren Abaş AŞ, sanayi klimaları üreten Safkar'ın yüzde 57'sini de alarak ikinci büyük yatırımını gerçekleştirmiş oldu.

Kriz dönemlerinin işbirliği açısından en doğru zaman olduğunu ifade eden Ege Soğutmacılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Üner, bunu gerçekleştiren nadir firmalardan biri olduklarını, iyi bir zamanlama yaparak Abaş Şirketler Grubu ile ortaklık gerçekleştirdiklerini söyledi. Ortaklık düşüncesinin kriz öncesinde gündemde olduğunu söyleyen Üner, son krizin bu süreci hızlandırdığını belirtti. Şirketin 1983 yılında kurulduğunu aktaran Üner, geçen 26 yılda 16 kriz gördüklerini belirtti. Üner, son krizi ise işbirliğine giderek atlatmayı hedeflediklerini söyledi. Soğutma sektörünün küresel ısınma ile öneminin giderek arttığını belirten Üner, "Biz de bu dönemde daha güçlü konuma gelmek ve mevcut yapımızı korumak adına Abaş ile ortaklık yoluna gittik. Kriz döneminde bilgi, beceri ve ekonomik yapıların paylaşılma zamanıdır. Biz bunu yaparak şanslı bir konuma geldik. Bu ortaklık ile şirketimiz daha güvenli bir yola girdi. Bu işbirliği ayrıca çalışanlarımızın istikbali açısından da önemli" diye konuştu.

Küresel ekonomik krizin tüm dünyayı çok derinden etkilediğini anlatan Üner, bu etkinin ilerleyen süreçte daha da derinleşeceğini düşünerek ortaklık yoluna gittiklerini, böylece tedbirlerini aldıklarını ifade etti. Üner, şirket bünyesinde yaklaşık 220 kişinin çalıştığını belirterek, kriz nedeniyle işçi sayısında yüzde 25'lik bir azalma yaptıklarını söyledi. Üner, üretim hedeflerinde de yüzde 20'lik bir düşmenin gerçekleştiğini dile getirdi.
    
Abaş 11 milyon TL yatırdı

Safkar'ın yüzde 57'sini alan Abaş Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Abdi Merttürk ise, 2008 yılı ikinci yarısından itibaren yaptıkları görüşmelerin sonucunda, Safkar hisselerini bünyelerine kattıklarını belirtti. Merttürk, "Hisse alımıyla şirket sermayesini 4 milyon 50 bin TL'den, 8 milyon 100 bin TL'ye çıkardık. Bütün işlemler için 11 milyon TL harcadık. Atilla Üner Yönetim Kurulu Başkanlığı'na devam edecek. Ben başkan yardımcısı ve CEO görevini yürüteceğim" dedi.

Ekim 2008'den bu yana özellikle otomotiv yan sanayi sektörüne yatırım yapmak için fırsat beklediklerini dile getiren Merttürk, yatırım hedeflerinin birinci bölümünü savunma sanayi şirketi Teksav Teknoloji'nin yüzde 51'ini alarak gerçekleştirdiklerini, ardından da Safkar markasının sahibi olan Ege Soğutmacılık'la görüşme başlatarak ortaklıkta anlaştıklarını söyledi.

Abdi Merttürk "krizde büyüme" operasyonlarının ilk ayağını ise Teksav Teknoloji AŞ'yi satın almalarının oluşturduğunu belirtti.
    
Hurdalıktan doğan dev

Elektrik teknisyenliğinden soğutmacılığa uzanan yaşam öyküsünde Atilla Üner, 2007 rakamlarıyla 50 milyon dolarlık ciroya sahip Ege Soğutmacılık AŞ'yi yarattı. Bundan 28 yıl önce İstanbul'da bir hurdalıkta bulduğu Alman yapımı iki kamyon soğutucuyla bu sektöre adım atan Üner'in fabrikasından çıkan ürünler bugün 34 ülkeye ihraç ediliyor. Toplam 3.4 milyon euro doğrudan ihracat yapan şirket üzerine Safkar marka klima takılan araçların ihracıyla birlikte bu rakamı 8-10 milyon euroya kadar çıkarıyor. Ege Soğutmacılık'ın yıllık üretim kapasitesi tek vardiyada 15 bin 360 adete ulaşıyor. Ege Soğutmacılık, Türkiye'nin ilk otobüs klima ihracatçısı, ilk ambulans kliması, ilk frigorifik kasa soğutucu üreticisi gibi özelliklere sahip.