275 Milyon $ Geliyor

Dünya Bankası, 13 belediyenin su, atıksu ve kanalizasyon sorunlarının çözümü için 275 milyon dolar kredi verecek. İller Bankası ile bu ayın sonunda imzalanacak anlaşma çerçevesinde, Ege Bölgesi'nden 5 belediye de krediden yararlanabilecek. Anlaşmaya göre, belediyelere 5 yıl geri ödemesiz 17 yıl vadeli kredi sağlanacak.

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Dünya Bankası ile 2 yıldır ortak bir çalışma yürüttüklerini, bu kapsamda belediyelerin bazı altyapı projelerinin finanse edilmesi için anlaşmaya vardıklarını vurguladı. Atasoy, şöyle devam etti:

"Söz konusu kredi, Hazine garantörlüğünde İller Bankası'na verilecek. Biz de bunu belediyelere vermiş olacağız. 5 yıl ödemesiz 17 yıl vadeli, yüzde 2-2.50 arası değişen faiz oranlarıyla bu krediyi belediyelere kullandıracağız. Bu ilk paket, bu paketten sonra peşinden diğer belediyeler de gelecek. 2006 yılında bunda mesafe alırsak, başarılı olursak, yine bu yıl ikinci bir paket için de görüşmeler başlar."

Atasoy, finansman sağlanan proje sayısının 17-18'e çıkabileceğini ifade ederken, "İller Bankası finansmanını talep eden bazı projeleri, bu sürece dahil edebiliriz" dedi. Atasoy, kredi için başvuran belediyelerin projeleri için fizibilite çalışması yaptıklarını ve seçimlerde, esas kriter olarak "belediyenin gelişme trendi, projelere olan ihtiyacı ve krediyi geri ödeme kabiliyetini" aldıklarını söyledi.

Türkiye'de belediyelerin temel sorunlarının başında kanalizasyon ve içmesuyu şebekelerinin geldiğine işaret eden Atasoy, "Baktığımız zaman bir çok belediyenin kanalizasyon ve içmesuyu şebekesi var, fakat bunlar fenni standartlarda değil. Büyükşehir belediyelerini hariç tutarsak, Türkiye'deki belediyelerin hemen hemen yüzde 50'sinde, sağlıklı ve hijyenik koşullarda içmesuyu ve kanalizasyon tesisi yok" diye konuştu.

Öte yandan Dünya Bankası tarafından Türkiye'ye verilmek üzere onaylanan 275 milyon dolarlık Belediye Hizmetleri Projesi Kredisi'yle, bazı belediyelerde su kalitesinin artırılması, katı atıkla ilgili yatırımların artırılması ve kanalizasyon sistemleri gibi çalışmalar yapılacak. Su altyapısında kayıp kaçak oranının düşürülmesi, daha fazla atıksu arıtılması ve yeni kanalizasyonların inşası gibi hedefleri bulunan Belediye Hizmetleri Projesi Kredisi, aynı zamanda İller Bankası'nın güçlendirilmesini öngörüyor.

Söz konusu krediden yararlanacak 13 proje şöyle:
Bergama (İzmir): Katı atık
Ödemiş (İzmir): İçmesuyu arıtma, atıksu arıtma
Muğla (Merkez): İçmesuyu şebeke, Kanalizasyon şebeke, Atıksu Arıtma)
Denizli (Merkez): İçmesuyu şebeke, kanalizasyon şebeke
Gelibolu (Çanakkale): Katı atık
MESKİ (Mersin): İçmesuyu şebeke
Elbistan (Kahramanmaraş): İçmesuyu şebeke, atıksu arıtma
ASAT (Antalya): Kanalizasyon şebeke, atıksu arıtma
Ilıca (Antalya): İçmesuyu şebeke, Kanalizasyon şebeke
SETAB (Serik-Antalya): İçmesuyu şebeke
Polatlı (Ankara): İçmesuyu arıtma
Kütahya (Merkez): İçmesuyu şebeke
SASKİ (Samsun): İçmesuyu şebeke