28 Gün Bedava Metrobüs, Aylık Akbillere Ek 120 Kontör



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne karşı Halkevleri'nin açtığı davayı kazanan ve ulaşım zamlarını durduran avukat Oya Ersoy, belediyenin 85 gün boyunca tahsil ettiği zamlı paraları halka geri ödemesi gerektiğini söyledi.

Belediye, İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin "fahiş" diyerek durdurduğu zammı bu sabahtan itibaren geri aldı.

"Belediye 85 günde 32 milyon lira fazla para tahsil etti"

Aynı zamanda Halkevleri Genel Sekreteri olan Ersoy, bianet'e, "Belediyenin zamları uygulamaya başlamasından beri 85 gün geçti. Belediye her gün 85 bin lira fazladan para tahsil etti. Bu toplamda 31 milyon 875 bin lira yapıyor. Bu paranın halka geri ödenmesi gerek" dedi. Ödenmesi gereken yalnızca metrobüs zammıyla ilgili paralar değil. Aylık akbillerde biniş için 200 kontöre yerine 160 kontöre veren belediye, bu üç aylık süre için halkın kaybettiği 120'şer kontörü (biniş hakkını) da geri ödemek zorunda Ersoy'a göre.

"28 gün parasız metrobüs, 120 kontör fazla aylık akbil"

Halkevleri'nin bu telafi için belediyeye önerisini, Ersoy şöyle açıkladı:

28 gün parasız metrobüs: Zam oranını yaklaşık üçte bir olarak düşünürseniz, belediye metrobüslere zam yaptığı dönemin üçte biri kadar parasız binilmesini sağlamalı. 85 zamlı gün için, bu 28 gün parasız biniş demek. Eksik akbiller yüklensin. Aylık akbil kullanan herkese, üç ay boyunca kesilen toplam 120 kontörü, bir sonraki yükleme döneminde yüklensin.

"Herkes hakkını aramalı"

Ersoy, belediyenin herhangi bir telafiye gitmemesi halinde de herkesin kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine başvurarak fazladan ödediği paraları isteyebileceğini dile getirdi. Halkevleri'nin örnek başvuru dilekçesi hazırladığını ve İnternet sitelerinde de yayınlayacaklarını söyleyen Ersoy, toplu başvuru örgütlemek için hazırlandıkları bilgisini de verdi.

Halkevleri, bu akşam saat 19:00'da Mecidiyeköy'de metrobüs zammının geri alınışını kutlamak üzere buluşuyor.

Zammın geri alınmasıyla, Metrobüs tam akbil, yeniden 1,50 TL'ye, indirimli akbil yeniden 0,85 TL'ye indi. "Beşibiryerde" (elbil) olarak adlandırılan paketin fiyatı yeniden 7,50 TL oldu. Aylık "mavi akbil"de zamla 160'a indirilen biniş sınırı yeniden 200'e geri döndü. Metrobüs hatlarında mavi akbilde her binişte 2 biniş eksiltilmesi de geri alındı.

Topbaş hakkında suç duyurusu

Ersoy, Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında mahkeme kararını uygulamaması nedeniyle 18 Ocak'ta suç duyurusunda bulunduklarını da ekledi. Mahkeme kararını 8 Ocak'ta almış, belediye önce bu karara uymayacağını açıklamış, zamları geri alacağına dair duyuruda bulunması 8 Şubat'ı bulmuştu. Ersoy, "Mahkeme kararını geç uygulamak, uygulamamak, kararın altını boşaltmak için başka işlem yapmak da suçtur. Ama Belediye Başkanı'nın yargılanması İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın iznine bağlı. Biz Kadir Topbaş'a 'Eğer halkın belediye başkanıysanız, halkın yararını düşünün, zararını telafi etmeyi bilin' diyoruz" diye konuştu.