29 Ekim'e Rölyef Hediyesi



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yan tarafındaki alana yapılan, "Başkent Ankara ve Türkiye’miz" adlı rölyef düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, rölyefi yapan heykeltıraş Metin Yurdanur ile yetkililer katıldı.

Günay’ın özel ricasıyla Bakanlığın yan tarafındaki çarşının kaldırıldığını ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Yurdanur’a bu değerli çalışmayı yaptığı için teşekkür ederek, rölyefin Ankara’ya hayırlı olması dileğinde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Günay da 2007 yılının sonunda göreve başladığı sırada söz konusu alanda bir çarşının bulunduğunu anımsattı. Bu çarşının bir kısmının kullanıldığını, bir kısmının kullanılmadığını ve bulunduğu mekana yakışmadığını söyleyen Günay, Melih Gökçek’ten bu çarşının kaldırılması ricasında bulunduğunu, Gökçek’in de bu ricayı kırmayarak kısa sürede çarşıyı kaldırdığını anlattı.

Türkiye’nin kültür haritası

"Burada Türkiye’nin bütün kültür haritası olabildiğince resmedilmeye çalışıldı" diyen Günay, Türkiye’nin dünyaya verdiği en büyük mesajın, "Yurtta barış, dünyada barış olduğunu" ve bu mesajın rölyefin başlangıcını oluşturduğunu belirtti. Rölyefte, bir çift güvercinin kanat çırparken tasvir edildiğini ifade eden Günay, ayrıca eserin bir kaç hafta önce tamamlandığını ve Cumhuriyet Bayramı’na bir hafta kala açıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece biz Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını da başlatmış olduk. 29 Ekim’de asıl büyük coşkuyu paylaşacağız. Bizim düşüncemiz Cumhuriyet bayramlarının, artık eskiden olduğu gibi sadece seçkin bir topluluğun, halka kapalı mekanlarda balo ile kutlanması değildir. Bayram, halkın coşkusuyla, halkın yan yana duruşuyla, halkın türküsüyle, oyunlarıyla kutlanır. Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak bir program yapıyoruz. Bakanlığımızın bütün birimleri, belediyenin bütün müzik ve halk oyunları toplulukları mehteran ve bandosu, bizim bütün korolarımız bir hafta boyunca Ankara’nın farklı semtlerinde halka açık gösteriler yapacak.

29 Ekim’i sadece bir törenle geçiştirmeyeceğiz. 29 Ekim günü, o akşam bizim bütün salonlarımız halka açık olacak. O gün, bizim bütün sanat topluluklarımız da Ankara’nın dört bir tarafında davul çalacaklar ve omuz omuza halaya duracağız."

Anıtkabir zaten burada

Bakan Günay, "Rölyefte, niçin Anıtkabir figürünün bulunmadığının" sorulması üzerine, "Anıtkabir’in burada bir kopyası olmaz, Anıtkabir zaten Ankara’da" karşılığını verdi.