29 Madenci Öldü; 31 Yılla Yargılanıyor



Batı Virginia eyaletinde yer alan "Upper Big Branch" adlı madendeki kaza, ABD'de son 40 yılda yaşanan en büyük maden kazasıydı. 5 Nisan 2010'da yaşanan patlamada 29 madenci yerin yaklaşık 370 metre dibinde mahsur kalarak hayatını kaybetmişti. BBC Türkçe'nin haberine göre Donald Blankenship'in avukatı William Taylor bir açıklamala yaparak, "Müvekkilim mücadele edecek ve temize çıkacak. Kendisi maden güvenliğinin önemli bir savunucusudur. Kendisinin güçlü bürokratlar hakkındaki eleştirileri nedeniyle bu dava açılmıştır. Onların kendisini susturmasına izin vermeyecektir" dedi.

'Kaza önlenebilirdi'

2011'de yapılan soruşturmada, madende bir dizi güvenlik önleminin alınmadığı ve kazanın aslında önlenebilir olduğu belirtilmişti. Aynı yıl, Blankenship'in sahibi olduğu ve madeni işleten Massey Enerji şirketi, ABD Adalet Bakanlığı'yla uzlaşma yoluna gitmiş ve madende tespit edilen 300 güvenlik önlemi ihlali için 209 milyon dolar ödemişti. Şirkette eskiden görevli iki kişi ise haklarındaki "Denetçilerin madeni denetlemesine engel olmak" suçlamasını kabul etti.

Davada, Blankenship'in "daha fazla kömür üretmek ve masrafları düşürmek amacıyla" güvenlik tedbirlerini ihmal ettiği öne sürülüyor. Ayrıca işadamının şirketin güvenlik uygulamaları konusunda da hükümet yetkililerine yalan söylediği belirtiliyor.

Davayı değerlendiren Maden İşçileri Birliği Başkanı Cecil Roberts, bunun adalet bekleyen aileler açısından çok önemli bir adım olduğu değerlendirmesinde bulundu.