2B Arazili Ömerli’de 2 Milyar Dolarlık Yolsuzluk İddiası



İş Bankası’nın İstanbul’un Ömerli beldesinde Koray İnşaat’la birlikte inşa ettiği villakent projesini de içine alan iddialar TBMM Yolsuzluk Araştırma Komisyonu’na ulaştı. Komisyon üyeleri ‘2 milyar dolarlık yolsuzluk’ iddiasını yerinde araştırdı.

Komisyona gelen bilgilere göre Ömerli Belediyesi, KASABA ve diğer yatırımcıların önünü açmak için yetkisi olmadığı halde sahte plan yapmak ve tarım arazilerini imara açmakla suçlanıyor. KASABA projesinin yapılabilmesi için mevzii imar planlarını Bayındırlık ve İskan Bakanlığı hazırladı. 1999’da, planlar yapılmaya devam ederken Ömerli’de belde belediyesi kuruldu. KASABA Genel Müdürü Atilla Yalçın, Belediye Başkanı Erdal Yılmaz’ın projelerini beğenerek aynı planı tüm Ömerli’ye yaydığını ifade ediyor. Zaman, ‘CHP’nin ortağı olduğu İş Bankası 2B arazisi üstüne ‘kasaba’ kuruyor’ manşetiyle konuyu dün gündeme taşımıştı. Haberde, KASABA’nın kurulduğu arazi üzerinde 251 bin metrekare orman vasfını kaybetmiş arazi bulunduğuna dikkat çekilmişti.

Belediye, plan yapma aşamasında İstanbul Valiliği İl Tarım Müdürlüğü’nden KASABA’nın bulunduğu Ayvalı Çiftliği arazisiyle ilgili görüş istedi. Müdürlük 25 Ekim 1999 tarihli yazısında bölgenin ‘yılda birkaç kez ürün veren polikültür tarımına uygun mikro klima özelliğinde olduğunu’ ve ‘imara açılmasının uygun olmadığını’ belirtti. Genel Müdür Atilla Yalçın, belediyenin kanunen aldığı görüşe uymama yetkisinin olduğunu dile getiriyor.

Mahkemeye intikal eden diğer bir iddia da, Ömerli Belediyesi’nin, KASABA ve diğer yatırımcıların önünü açmak için yetkisi olmadığı halde sahte üst ölçekli (1/50 bin) plan yaparak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na göndermesi ve bu plana uygun küçük ölçekli imar planları yapması. Belediye Başkanı Erdal Yılmaz, Bayındırlık Bakanlığı’na gönderdikleri 1/50’lik planın teklif amaçlı olduğunu, böyle bir planı yapmaya yetkilerinin olmadığını belirterek kendini savunuyor. Yılmaz, çıkarları zedelenen kişilerin iddiaları ortaya attığını öne sürüyor. Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na gönderilen bir banka dekontu, bölgede imar planlarının hazırlandığı günlerde Yılmaz’ın bankaya16 Mayıs 2000’de yaklaşık 6 milyon 185 bin dolar yatırdığını gösteriyor. Dekontta bu rakamın 9 Kasım 2000’de 6 milyon 834 bin dolara ulaşacağı ibaresi de yer alıyor. Yılmaz, göreve başladığında mal bildiriminde daha yüksek bir rakam bulunduğunu söylüyor. Şahsi servetinin bu rakamın çok üzerinde olduğunu belirtiyor.