2B'de İndirim Teklifi



Geçen yıl çıkarılan yasa, “Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’idir” hükmünü içeriyor. Hak sahipleri için son başvuru tarihi 28 Şubat’a uzatılmıştı. Hürriyet Gazetesi'nden Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve arkadaşlarının tek maddelik teklifinin de gelecek hafta Meclis’ten çıkarılması bekleniyor. Buna göre, halk sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli 400 metrekareye olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50’si, fazlası için rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanacak. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde 50 satış bedeli, hak sahibinin tercih edeceği bir taşınmaz için uygulanacak.

Sebep ödeme güçlüğü

Teklifin gerekçesinde, özellikle meskun olanlarda ve kırsal kesimde taşınmazın üzerinde sadece oturabilecek evi, müştemilatı, işyeri ya da geçimini sağlayacak bahçesi olan dar gelirli ve alım gücü olmayan vatandaşların ödemede zorlandıkları vurgulandı.

Antalya'da 2B arazilerine yüzde 90 başvuru

Bu arada, Türkiye'de en fazla 2B arazisine sahip illerden olan Antalya'da başvuru oranının yüzde 90'a ulaştığı bildirildi. Antalya Defterdarı Hidayet Mat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda 2B olarak bilinen vasfını yitirmiş orman arazilerinin satışı konusunda başvuru süresinin 1 ay daha uzatıldığını hatırlattı. Antalya'da 300 milyon metrekare 2B arazisi bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 4 milyar lira gelir beklendiğini dile getiren Mat, 2B arazilerin satışı konusunda arazilerin kıymet değerlerinin belirlenmesi aşamasına gelindiğini kaydetti. 2B arazisini kullanan vatandaşların devletin sağladığı imkanlardan yararlanabilmesi amacıyla başvuru süresinin 1 ay uzatıldığına işaret eden Mat, Antalya'daki 2B arazilerinde 82 bin 699 kullanıcı tespit edildiğini, bunlardan yüzde 90'ının başvuru yaptığını anlattı.
     
Yüzde 10 civarında başvuru yapmayan kullanıcı kaldığını söyleyen Mat, bu kişilerin satış kolaylıklarından faydalanabilmeleri için 1 ay içinde başvurmaları gerektiğini vurguladı. Mat, başvuruda bulunup henüz başvuru bedelini ödemeyenlerin de kendilerine sunulan fırsatlardan yararlanabilmeleri için 1 aylık süre içinde başvuru bedellerini yatırmalarını istedi.
     
Rayiç bedeller ile ilgili tüm çalışmaların tamamlandığına işaret eden Hidayet Mat, ''Arazilerin kıymet değerlerini 15 Ocak'ta açıklayacaktık, ancak başvuru süresi uzatılınca kıymet değerlerinin açıklanma süresi de ertelendi. Bakanlığımızın uygun gördüğü bir tarihten itibaren rayiç bedellerini açıklamaya başlayacağız'' diye konuştu. Mat, arazilerin kıymet bedellerinin belirlenmesinde çok titiz davranıldığını vurgulayarak, Milli Emlak Otomasyonu Projesi kapsamında coğrafi bilgi sistemi oluşturulduğunu, bu sistem üzerinden arazilerin konumlarını, özelliklerini, hangi değerde olduklarını görebildiklerini, herhangi bir haksızlığın oluşmasını önlediklerini belirtti. Hidayet Mat, 2B arazilerinin rayiç bedelinin yaklaşık 7 milyar lira olduğunu, ancak sağlanan imkanlardan dolayı beklenen gelirin 4 milyar lira olduğunu ifade ederek, son 5 yılda Antalya'da 5 milyon 700 bin metrekare hazine arazisi satıldığını, bundan da yaklaşık 200 milyon lira gelir elde edildiğini söyledi.