2B’de Sıra İmar Planlarında



Kamuoyunda "2B Yasası" olarak bilinen "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesiyle adından sıkça söz ettiren Beykoz, büyük inşaat firmalarının markajı altında. 2B arazilerinde başvuruların tamamlanmasının ardından, sıra imar planlarının belirlenmesinde. Bölgedeki emlak danışmanları, hak sahiplerinin kendi arazisini satın alabildiğini belirtirken, birçoğunun al-sat yapmak için imar planlarını beklediğini söylüyor. Bürokratik işler nedeniyle sürecin çok uzadığından yakınan vatandaşlar ise, belediyeden alınan haberlere göre 2019 yılında imarın çıkacağını ve inşaatların başlayacağını ifade ediyor.

Belediyenin özellikle bazı alanlarda imarı daha yüksek vereceğini açıkladığı söyleyen emlak danışmanı Alkan Türkyılmaz, "Çoğu bölgelerde arsa metrekareleri 50 ile 200 lira arasında değişiyor. İmar çıktığı an metrekareler 5 bin liradan aşağı olmaz" dedi.

Bu nedenle arazilerini satın alabilen hak sahiplerinin beklemeye geçtiğini ifade eden Türkyılmaz, "Rayiç bedellerle belediyen tapularını almaya hak kazanan arsa sahipleri, kendi evlerini yıkıp yapacak durumda değiller. Oyüzden bir alıcının çıkmasını bekliyorlar. Zaten Paşabahçe, Çubuklu, Karlıtepe gibi yerlerde firmalar çalışmalarına başladı bile" diye konuştu. Arsa rayiç bedellerinin bölgelere göre değiştiğini de söyleyen Türkyılmaz, buna göre Elmalı Barajı'na yakın olan yerlerde fiyatlar daha düşükken, o bölgeden uzaklaştıkça fiyatların arttığı belirtti.  

“İmarla ilgili ümidim yok”

Bölgede 480 metrekarelik arsası ve üzerinde evi bulunan Hasan Gül ise, “55 bin lira vererek tapumu aldım. Buradan gitmeye niyetim yok” dedi. Genelde bölgede oturanların evlerini satmaya niyetlerinin olmadığını ifade eden Gül, “Yıllardır imar çıkacak diyorlar ama benim pek ümidim yok. Zaten imar verseler bile en fazla 2-3 katlı verirler” diye konuştu.

“İnşallah rayiçler yükselmez”

Daha önce başvuru süresini kaçırmış bir başka hak sahibi Hacı Yolal da, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı yeniden başvuru yapılmasına hak tanınan düzenlemeye vurgu yaparak, şunları söyledi: “Benim arsamla ilgili davalar vardı ve onların bitmesini beklerken başvuru sürecini kaçırmıştım. 176 metrekarelik bir alanım var. Normalde 15-20 bin lira civarında bir bedel ödemem gerekiyor. İnşallah yeni düzenlemeyle rayiç fiyatlar artmaz.”

Reklam Goruntulenme Bolumu