2B'ler Ekim'den Sonra Meclis'te



Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin düzenleme, Ekim'den sonra Meclis'e sevk ediliyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik ve Maliye Bakanlıkları, 2B arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yasa taslağı üzerindeki çalışmaları sürdürüyor. Temel esasları büyük ölçüde belli olan düzenlemede, bedel tespiti ve başvuru süresi gibi hususlarla ilgili değerlendirme çalışmaları ise devam ediyor.

İlgili bürokratlar, 2B düzenlemesine ilişkin taslak çalışma konusunda, ilgili Bakanlara brifing verecek. Brifingde ortaya çıkan görüşler doğrultusunda yeniden ele alınacak düzenleme, daha sonra Başbakanlığa gönderilecek. Burada da nihai şeklini alarak, Meclis'in yeni yasama döneminde TBMM'ye sevk edilecek.

Tarım arazilerinde sınır olacak

İlgili Bakanlık bürokratlarının üzerinde çalıştığı yasa taslağında 2B'ler, ''31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması'' olarak tanımlanıyor.

Taslağa göre:

2B'ler nasıl değerlendirilecek?

Hak sahiplerine 3-6 aya kadar süre

Satışta 5 yıl vade

Satışlara kadastrosu güncellenen illerden başlanacak

2B'ler, ilk aşamada kadastro ve güncelleme işlemleri tamamlanan ve büyük bölümü sahil şeridinde yer alan illerde satışa çıkarılacak. Diğer illerdeki 2B arazileri de, kadastro ve güncelleme çalışmalarına paralel değerlendirmeye alınacak.

Kadastro ve güncelleme çalışması yapılan ve 2B arazilerinin ilk etapta satışa sunulması planlanan iller şöyle:

Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova.

Rakamlarla 2B'ler

2B'lerle ilgili ilk çalışmalarda, Türkiye'de 473 bin 419 hektarlık 2B arazisi bulunduğu belirtilmişti. Kadastro çalışmalarının güncellenmesi ve bazı alanların yeniden ormana dönüştürülmesi sonrasında, 2B'lerin brüt alanı 400 bin hektar civarına düştü.

2B'lerin en fazla bulunduğu illerin başında Antalya geliyor. Bunu, sırasıyla Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul izliyor.

22 bin 254 hektarlık alan üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. 6 bin 624 hektar arazi üzerinde de ilçeler yer alıyor. Bu ilçeler arasında da İstanbul'un Beykoz, Şişli, Sarıyer, Sultanbeyli ve Çekmeköy, Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Dalaman, Mersin'in Anamur, Sakarya'nın Karasu ve Sapanca, İzmir'in Bornova, Menderes, Karaburun, Ödemiş, Buca ve Güzelbahçe ilçeleri dikkati çekiyor.

2B arazilerinin 8 bin 514 hektarının üzerinde beldeler, 7 bin 35 hektarının üzerinde de köylerin bulunduğu belirtiliyor.