2B’ye Yeni Formül

AK Parti Hükümeti’nin orman vasfını kaybetmiş arazileri satarak 20 ila 25 milyar dolarlık gelir elde etme hedefinde yeni bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Türkiye’de yaklaşık 5 milyar metrekarelik orman vasfını yitirmiş arazi var. Anayasa’nın 169’uncu maddesi orman olarak muhafazasında faydası olmayan arazilerin tarım arazisine dönüşmesine izin veriyor. Ayrıca bu tür arazilere 2B denilmesine neden olan Orman Kanunu’nun 2’nci maddesinin B bendine göre orman vasfını bilim ve fen bakımından kaybettiği tarım ve hayvancılıkta kullanılmasında yarar bulunduğu, köy, kasaba ve şehir yapılarının toplu halde bulunduğu saptanan söz konusu yerlerin, ormancılık rejimi dışına çıkarılması mümkün.

Vergi kaybı bitecek
Hükümet de bugüne kadar orman vasfını kaybeden üzerinde kaçak yapıların olduğu arazileri işgalcilerine satarak hem bu arazilerin parasını almak hem de bu araziler kayıtdışı olduğu için alım-satımlardaki vergi kaybını önlemek istiyor. 2003 yılında gündeme geldiğinde satışların şeffaf olmayacağı kaygısı ile 2B arazilerinin satışı ertelenmişti.

Erken genel seçimlerden sonra bürokratlar ve bilimadamları 2B arazilerinin satışı ile ilgili yeni taslaklar üzerinde çalışmaya başladı. Çalışmalardan bir tanesi ön plana çıktı. Kulislere göre şu anda Milli Emlak Genel Müdürlüğü uzmanları işte bu taslak üzerinde çalışıyor. Taslağa göre satılacak 2B arazilerinde nokta tespitlerin yapılması öneriliyor.


İki milyon insan yaşıyor
Genel olarak bir 2B sınıflaması yapmak yerine, aynı organize sanayi bölgelerinde olduğu gibi 2B vasfını kaybeden yerler öncelikle bölge bölge tespit edilecek. Her bölge ayrı olarak satılacak ve satış için ilana çıkılacak.

Taslağı hazırlayan şehir plancısı ‘2B arazilerini bölgesel olarak ele alıp satışını yapmak gerekiyor. Bu yönteme göre her bölge ayrı ayrı değerlendirilip satışa çıkacak. Satış kararı kamuoyuna ilan edilecek ve şeffaf bir ortamda satışı yapılacak. Bunun için tek bir yasanın çıkarılması yeter. Gerisini de yönetmeliklerle çözmek mümkün. 2B alanında yapılaşma olmuşsa onlar da satışa dahil edilecek’ dedi.

Türkiye’deki 2B arazilerinin üzerinde halen 2 milyon insan yaşıyor. Bu araziler için metrekaresi 100 dolara kadar çıkan yerler var. En önemli turizm bölgesi Antalya’da bile binlerce dönüm arazi 2B kapsamında. Bu nedenle devlet emlak vergisini de alamıyor. Milli Emlak’ın elinde iki taslak daha var. Milli Emlak her üç öneriyi de yakın bir gelecekte Maliye Bakanlığı’nın dikkatine sunacak.