3 Gayrimenkulle Geleceği Garanti Altına Alındı



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından ilgilendiği Bezm-i Âlem Üniversitesi’nin kuruluşu için yönetmelik değişimi tamamlandı. Buna bağlı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde faaliyet gösteren Vakıf Gureba Hastanesi’nin kurulacak yeni üniversiteye devredilerek Hasdal’a taşınması kararlaştırıldı. Alınan bir diğer önemli karar da üniversitenin uzun yıllar boyunca sağlıklı yaşayabilmesi çin 3 önemli gayrimenkulün tahsis edilmesi oldu. Üniversite, yeni yerinde  Hasdal Kışlası’na ve İstanbul Finanskent projesine komşu olacak.

Alınan bilgilere göre, Bezm-i Âlem Üniversitesi’ne, İstanbul Hasdal’da 330 bin metrekare arsa tahsis edilecek. Üniversitenin inşaatına bu yıl içinde başlanması ve 2012 ortalarında tamamlanması bekleniyor. Üniversite, aynı yıl içinde de eğitime kapılarını açacak. Tıp ve sağlık alanında uzmanlaşacak üniversitede tıp, diş hekimliği, eczacılık fakültesi, sağlık meslek yüksek okulları ve hemşirelik bölümleri olacak. 

Nasıl gelir elde edecek?

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kurulacak üniversiteye tahsis edeceği 330 bin metrekare arsanın 100 bin metrekaresi üniversite kampüsü olarak kullanılacak.  230 bin metrekare ise alışveriş merkezi, ofis, rezidans ve otel olarak değerlendirilecek.  230 bin metrekarelik arsa 49 veya 99 yıllığına kiralanacak. Buraya yapılacak projeden alınacak kira üniversitenin olacak.

Üniversitenin ikinci gelir kapısı ise Vakıf Gureba Hastanesi’nin Vatan Caddesi’ndeki boşalttığı 20 bin metrekarelik arsaya yapılacak olan 60 bin metrekarelik otel ve rezidans kompleksi olacak. Kompleks, Çapa Tıp Fakültesi’ne hizmet verecek, ama gelir, Bezm-i Âlem’e aktarılacak.

Üçüncü gelir kalemi ise Akaretler Sıraevler olacak. Halen Serdar Bilgili tarafından işletilen Akaretler’den her yıl elde edilen gelir üniversitenin kasasına gidecek.

Nerelerden gelir elde edecek?

1) AKARETLER SIRAEVLERİ:
Şu anda Serdar Bilgili tarafından işletilen Akaretler Sıraevleri’nin geliri Bezm-i Âlem Üniversitesi’ne devredilecek.
2) VATAN’DA 60 BİN M2’LİK KOMPLEKS:
Üniversitenin bünyesine girecek olan Vakıf Gureba Hastanesi’nin boşaltacağı Vatan Caddesi’ndeki yere 60 bin metrekarelik kompleks inşa edilecek. Buranın geliri de üniversiteye verilecek.
3) HASDAL’DA 230 BİN M2’LİK KOMPLEKS:
Bezm-i Âlem Üniversitesi’nin inşa edileceği 300 bin metrekarelik arsanın 230 bin me trekarelik AVM, ofis, rezidans ve otel kurulacak. Buradan elde edilen gelir yine Bezm-i Âlem Üniversitesi’ne  aktarılacak.

Akaretler, cami için kurulmuştu, üniversiteye kısmet oldu

Akaretler Sıraevler projesinin temeli 1875’te Sultan Abdülaziz tarafından atıldı. Abdülaziz, anıtsal bir cami yapmak istiyordu. “Tahttan inersem cami inşaatı yarım kalmasın” düşüncesiyle  sürekli ‘akar’, yani gelir getirecek bir toplu konut uygulamasını başlattı. Böylece Akaretler, Osmanlı’nın ilk toplu konut uygulaması da oldu. Abdülaziz tahttan indirilmeden inşaat bitti. Fakat cami inşaatına başlanamadı.

Sıraevler, yıllar içinde yıprandı. Restore edilmesi için Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde 1987’de Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde Besim Tibuk’un sahibi olduğu Net Holding’e verildi. Tibuk, bunun için Akarnet A.Ş.’yi kurdu. Ancak, borçları nedeniyle  2003’te Akarnet’i Garanti Bankası’na sattı. 2005’te Garanti, işletmeyi Hayat Turizm’e satınca Sıraevler’in son durağı Beşiktaş eski başkanı Serdar Bilgili oldu. 59 bin 500 metrekare üzerine kurulu Akaretler, şimdi Bezm-i Alem Üniversitesi için gelir üretecek.