"3. Havalimanı 'Şaibeler' Nedeni ile Durdurulmalı"



Arnavutköy'e yapılması planlanan 3. Havalimanı projesi kapsamındaki tüm taşınmazların "acilen" kamulaştırılması kararı bugün resmi gazetede yayımlandı.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, ikinci operasyonda mallarına el konan şirketlerden bazılarının ihalesini aldığı 3. havalimanı projesinin "şaibeli" buldukları için durdurulması ve acilen tüm süreçlerin ve ilgili kişilerin mahkemelerce incelenmesi gerektiğini belirtti.

İhaledekilerin mallarına el konmuştu

İkinci yolsuzluk operasyonunda 3. Havalimanı ihalesini kazanan Kalyon ve Cengiz inşaat firmaların sahiplerinin mallarına tedbir kararı konmuştu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "23 Aralık soruşturması kapsamında havalimanı işine giren iş adamları hakkında tedbir kararı alındı. Bu tedbir kararı kaldırılmazsa o havalimanı yapımı ciddi derecede tehlikeye girecek" demişti. Üç gün önce tedbir kararı kaldırıldı.

Üç dava devam ediyor

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), daha önce çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu beklenmeden yapılan ihalenin yürütmesinin durdurulması, ihalenin hukuksuz olması nedeniyle iptali ve ÇED Olumlu kararının iptali için dava açmıştı.

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, söz konusu "acil" kamulaştırma kararının hukuki süreç devam ederken yapılmasını manidar bulduklarını belirterek projenin "şaibeler" nedeniyle durdurulması ve acilen tüm süreçleri ve ilgili kişilerin mahkemelerce incelenmesi gerektiğini belirtti.

"ÇED'den ihaleye her şey incelenmeli"

Bozoğlu, "Operasyonlarla birlikte açıkça görüldü ki; arsa spekülatörleri, emlak alım satımlarındaki hareketlilikler, imar planlarındaki değişiklikler, bu değişikliklerde gündeme getirilen parasal döngüler 3. Havalimanı projesinde de şaibeler yaratıyor. ÇED olumlu kararını bile beklemeden yapılan bu ihale, imar planları, çevre düzeni planları, kamulaştırma çalışmaları bu şaibeleri güçlendirdi. Açtığımız 3 davaya dair yaşanan geciktirme çabaları bununla örtüşüyor. Tartışma, havalimanı yapılsın yapılmasın değil, yer seçiminin kamu yararından uzaklığı ve hukuksuzluklarla rantla örülü bir projenin irdelenmesi süreci. Tüm şaibeleri nedeniyle ve ekolojik dengeyi altüst edeceği için, proje acilen durdurulmalı. Planlanmasından ihale sürecine, ÇED raporunun hazırlanmasından onaylanmasına kadar tüm kişi ve kurumlar incelenmeli." şeklinde konuştu.

2,5 milyon ağaç kesilecek

Bozoğlu'nun aktarımıyla 3. havalimanı projesi şunlara yol açacak:

* 6172 hektarlık orman alanı (yaklaşık 20.000 futbol sahası), 2,5 milyon ağaç kesilecek.

* 70‘i aşkın sulak alan yok, Alibeyköy barajını besleyen 3 dere yok olacak.

* Yeniköy, Toyakadın, Akpınar bölgelerinde bulunan madenlerin tamamı kapatılacak ve kamulaştırılacak.

Su krizi olacak

* Lisans verilen birçok rüzgar enerji santrali yine devletin bütçesinden karşılanarak iptal edilecek.

* Ağaçlı köyü tahliye edilecek, 120 metreye varan beton dolguların bu ormanlık ve sulak alana yapılacak. Karadeniz‘e ayrıca dolgu yapılacak.

* ÇED Raporunda dahi "Bu alanlar ve yakınlarındaki sucul yaşam ve canlı yaşam yok olacak" deniliyor. Zaten su fakiri olan İstanbul ve Türkiye'de 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi projelerle, mevcut su kaynakları yok edilerek su krizi oluşacak.

* Proje İstanbul'un Avrupa yakasına su veren Terkos Gölüne sadece 2,5 km uzaklıkta. Terkos gölünden 3 metre genişliğinde borularla şehir merkezine su taşınıyor; bu boruların da güzergahlarında değişiklik söz konusu olacak.